Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

27 mei 2005

NAJK bestuur debatteert over Europese grondwet

Voor, tegen of helemaal niet gaan stemmen op 1 juni? Daarover debatteerde het NAJK bestuur donderdag 26 mei met SP fractiemedewerker Frank Futselaar, PvdA Kamerlid Harm Evert Waalkens en VVD Europarlementariër Jan Mulder.

Het NAJK bestuur was overwegend positief over de grondwet. Enkele twijfelaars werden in het debat door Mulder en Waalkens overtuigd om op 1 juni toch voor de Europese grondwet te stemmen. Voor de landbouw heeft de grondwet weinig gevolgen, gaven de politici toe. De belangrijkste reden om toch voor te stemmen is dat het Europees Parlement met de nieuwe grondwet meer te vertellen heeft en dat alle vergaderingen openbaar worden.
De SP is tegen de grondwet. Niet zozeer vanwege de landbouw, maar vanwege het verlies van het Nederlands vetorecht. Bovendien ziet de SP de grondwet als eerste stap richting een Europees leger dat ook in oorlogsituaties ingezet zal worden.

Roomser dan de paus
HAJKer Nils den Besten vindt het verlies van het vetorecht helemaal geen probleem. Het vetorecht zet een rem op alle ontwikkelingen. Stel dat we dat in Nederland hadden, dan heb je altijd wel een irritante Wilders die alles tegenhoudt.
Een belangrijke wens van het NAJK bestuur: gelijke regels voor alle lidstaten van de EU, komt door de grondwet niet dichterbij. Hooguit kan het Europees Parlement in de toekomst voorkomen dat ambtenaren zelf deals met lobbyisten gaan sluiten. De kip uit Oost of Zuid-Europa die niet aan de Nederlandse normen voldoet, mogen we dus niet buiten de grens houden.
Ook wordt Europa niet goedkoper en efficiënter door de grondwet, zoals het NAJK bestuur graag zou zien. Volgens Mulder en Waalkens valt het nog best mee met de kosten. Europa is helemaal niet zon duur project. Wat is nu 100 miljard op 25 lidstaten? Slechts 2% van uw belastinggeld gaat naar Europa.
Het NAJK bestuur zou ook graag zien dat Nederland geen extra regels opstelt, boven de Europese. Mulder is het daar mee eens: In Nederland zijn we vaak roomser dan de paus. Waalkens vindt juist dat extra nationale regels de concurrentiepositie van de Nederlandse land- en tuinbouw verbetert.

Complex, saai en stoffig
Timo Burgers, NAJK bestuurder namens Gelderland, stemt tegen de grondwet. Het is wel genoeg zo met Europese samenwerking en bemoeienis. Het enige dat Brussel mij oplevert is 11 cent quotumkosten per liter melk.
NAJK voorzitter Dirk Bruins vraag zich af waarom er nu ineens een referendum is over zoiets complex, saais en stoffigs als de Europese grondwet. Futselaar had ook over de Euro graag een referendum gehad en ook Waalkens geeft toe dat burgers al in een eerder stadium inspraak hadden moeten hebben. We proberen de vertrouwensbreuk nu te herstellen. Mulder is helemaal tegen referenda. Het is onmogelijk om ja of nee te zeggen, puur over het onderwerp. Kies je volksvertegenwoordigers en laat het verder aan de vaklui over. Hoe belangrijk de politici de grondwet vinden bleek wel uit het betoog van Waalkens. Als de grondwet niet doorgaat, draait de wereld gewoon verder. De zon komt gewoon weer op en de veehouders kunnen gewoon weer om zes uur gaan melken, net als anders.