Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Wie is Marat J?
Uitzenddatum: Vrij. 27 mei 2005, 20.30u

Proces tegen de Hofstadgroep

Donderdag onthulde het Openbaar Ministerie dat zij twee Tsjetsjenen verdenkt van betrokkenheid bij de moord op Theo van Gogh. Vingerafdrukken op een cassettebandje in de huurwoning van Mohammed B. leidde de politie naar Marat J., een van de verdachten. In Netwerk een reportage over deze âTsjetsjeense broederâ.

Gearresteerd
Op 15 april werd de 22-jarige Marat J. in Schiedam gearresteerd. Het OM onderzoekt momenteel de betrokkenheid bij het vermeende terroristische netwerk de Hofstadgroep. De Tsjetsjeen was volgens justitie een goede bekende van Mohammed B, de moordenaar van Van Gogh.

'Broeder'
Marat J. groeide op in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny en kwam acht jaar geleden met zijn familie naar Nederland. De leden van het vermeende Hofstadnetwerk zouden hem de âTsjetsjeense broederâ noemen.

Nauwe banden
Onlangs arresteerde de politie in de Franse stad Tours ook al een Tsjetsjeen in verband met de moord op Van Gogh. De 25-jarige Bislan I. bleek zijn vingerafdruk te hebben achtergelaten op een afscheidsbrief van Mohammed B. Hij zou mogelijk nauwe banden onderhouden met Tsjetsjeense islamitische groeperingen.

Niet ongeloofwaardig
Hoe waarschijnlijk is een Tsjetsjeense link met de Hofstadgroep? Ondanks dat de AIVD weigert te spreken over internationale aansturing van de vermeende terreurorganisatie, is een connectie tussen Mohammed B. en de onlangs aangehouden Tsjetsjenen niet ongeloofwaardig.

Inspiratiebron
Islamitische Tsjetsjenen die tegen Rusland strijden worden door radicale moslimjongeren gezien als inspiratiebron. Hun martelaarsverhalen spreken bij deze jongeren tot de verbeelding en wakkeren het jihadistische vuur bij hen aan. Zo zouden de leden van de Hofstadgroep geregeld bij elkaar zijn gekomen om videobeelden van de Tsjetsjeense oorlog te bekijken.

'In beperking'
Marat J. heeft inmiddels een verklaring afgelegd, maar justitie wil hier niet op ingaan. De verdachte zit voorlopig âin beperkingâ. Geen van de betrokken partijen mogen inhoudelijk informatie uit het onderzoek naar uiten brengen. Dat zou het onderzoek in gevaar kunnen brengen.
Links:
Informatie over terrorisme
Radicaal-islamitische terroristische netwerken (AIVD) Dossier terrorisme (regering.nl)
Wie is wie in de Hofstadgroep? (NOS)
Wikipedia over de Hofstadgroep