Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten uit de commissie Samenlevingszaken BARENDRECHT (vrijdag 27 mei 2005) - Maandagavond heeft de commissie Samenlevingszaken ingestemd met acties die voortvloeien uit de notitie 'U ten goede', waarin beleidsaanbevelingen op het gebied van onder andere veiligheid en milieu centraal staan. De notitie is opgesteld door de SGP/ChristenUnie om een impuls te geven aan het debat over veiligheid, waarden en normen. De politieke partijen waren het in grote lijnen eens met de reactie van het college. Verder is gesproken over het Integraal Gehandicaptenbeleid en de Cultuurnota. De nota Integraal Gehandicaptenbeleid is vrijgegeven voor inspraak. De cultuurnota is aangehouden tot september in afwachting van de takendiscussie.

Aanbevelingen notitie 'U ten goede'
De notitie 'U ten goede' bevat een 13-tal aanbevelingen. De commissie had al eerder te kennen gegeven het met 12 van de aanbevelingen eens te zijn. De aanbevelingen en de acties richten zich onder andere op de volgende onderwerpen: . Vergroten zichtbaarheid politie: de wijkteams zijn naar verwachting volgend jaar op sterkte. Daarbij is op dit moment de politie-inzet in Barendrecht optimaal afgestemd op de mogelijkheden. . Inzet meer toezichthouders: in nauw overleg met de politie is er meer toezicht in de wijken. . Oprichting centraal meldpunt criminaliteit: anonieme meldlijn vandalisme (0800 6336336) is inmiddels operationeel. . Handhaving alcoholverbod: recent is de Algemene Plaatselijke Verordening gewijzigd, waardoor de politie een lik op stuk beleid kan voeren ten aanzien van overtredingen als het drinken van alcohol op de openbare weg. . Kosten vernielingen verhalen op daders: het beleid van de gemeente voorziet in het verhalen van de schades. De verwachting is dat met de ingebruikname van de anonieme meldlijn meer schades verhaald kunnen worden. . Controleurs op tramplus: is gerealiseerd, maandelijks wordt een en ander geëvalueerd. . Toezicht ondergrondse vuilcontainers: de technische problemen van de ondergrondse papiercontainers zijn opgelost. Indien de klachten toenemen, wordt de controle geïntensiveerd. . Inzet extra verkeersremmende maatregelen: de mogelijkheden om nog meer verkeersremmende maatregelen te nemen raakt uitgeput. Naar aanleiding van signalen zal er per situatie bekeken worden of er extra maatregelen kunnen worden ingezet. Met een pilot rond de inzet van een Dynamisch Snelheidsinformatiebord hoopt de gemeente een nieuwe impuls te geven in de strijd tegen het 'te hard rijden'. . Advertentiecampagne: er komen dit jaar meerdere campagnes om het gemeentelijke beleid onder de aandacht te brengen. De politieke partijen waren unaniem positief over de reactie van het college.

Integraal Gehandicaptenbeleid
De nota Integraal Gehandicaptenbeleid is door de commissie Samenlevingszaken vrijgegeven voor inspraak. De commissie heeft inhoudelijk nog niet gereageerd. Vooruitlopend op de discussie gaven de SGP/ChristenUnie en VVD aan geen extra middelen te willen inzetten. Het reeds ingezette en bestaande beleid is naar hun inzicht voldoende. CDA liet weten positief te zijn over de zaken die inmiddels op de rails staan. Wel werd door D66 aandacht gevraagd voor een integrale aanpak bij het inrichten van de buitenruimte, m.a.w. om maatregelen voor gehandicapten direct mee te nemen bij de inrichting van de ruimte. PvdA vindt het belang van toegankelijkheid van gemeentelijke gebouwen een belangrijk aandachtspunt.

Noot voor de pers,