Gemeente Winterswijk


27 mei 2005

Belangrijkste besluiten raadsvergaderingen 25 en 26 mei

Winterswijk - Op woensdag 25 en donderdag 26 mei heeft de gemeenteraad van Winterswijk vergaderd. De belangrijkste besluiten worden hieronder toegelicht. Het complete verslag van de raadsvergadering is vanaf 1 juli beschikbaar via de gemeentelijk website: www.winterswijk.nl.

Het belangrijkste onderwerp op de agenda was de bestuursrapportage en de kaderstelling 2006. Op woensdag hebben alle fracties hun algemene beschouwingen gehouden.Tijdens de algemene beschouwingen is de VVD ingegaan op over het verbeteren van de efficiency van de ambtelijke organisatie, de toeristenbelasting, het opzetten van een openbare database vergunningen, de risico's van vernatting voor landbouwgrond, enzovoort. De PvdA heeft onder andere aandacht gevraagd voor verbetering van de Wet Werk en Bijstand, klimaatbeleid en duurzaam bouwen, groenbeleid, de ontwikkeling van bedrijventerreinen, enzovoort. Het CDA is onder andere ingegaan op de handhaving, de personele bezuinigingen, de bezuinigen bij de gesubsidieerde instellingen en het bestemmingsplan buitengebied. Progressief Winterswijk heeft aandacht gevraagd over de verlaging van het tarief voor kapvergunningen, het stoppen met chemische onkruidbestrijding. Meerder fracties hebben opmerkingen gemaakt over onderwerpen als de invoering van de blauwe zone, de invoering van een DIFTAR systeem voor afvalinzameling, de tarieven van de OZB en ecologisch bermbeheer. Het college heeft deze vragen vervolgens beantwoord.

Moties en amendementen
Tijdens de vergadering op donderdag zijn door de verschillende politiek partijen in totaal 8 moties (opdrachten/verzoeken aan het college) en 8 amendementen (voorstellen tot wijziging van een raadsbesluit) besproken. Hiervan zijn 2 moties en een amendement aangenomen. De PvdA en CDA hebben gezamenlijk een amendement ingediend om het ecologisch bermbeheer niet af te schaffen omdat afschaffing er toe zou leiden dat er vaker gemaaid moet worden. Het college heeft de opdracht gekregen het ecologisch maaibeheer voor 2006 te bekostigen uit de toeristenbelasting en vanaf 2007 zorgen voor structurele dekking van de kosten. Dit amendement is aangenomen met de stemmen van CDA, PvdA en PW voor en VVD tegen. Daarnaast heeft de college de vraag gekregen om in het kader van Nationaal Landschap-gelden projecten te formuleren die het ecologisch maaibeheer kunnen ondersteunen en uitbouwen. Verder heeft het CDA een motie ingediend waarin het college de opdracht heeft gekregen om zich maximaal in te zetten voor het realiseren van starterwoningen en Winterswijk maximaal te profileren als woongemeente voor jongeren. Deze motie is met algehele stemmen aangenomen. De tweede motie die aangenomen is ook van de CDA. In deze motie geven zij aan dat het onderhoud van het openbaargroen in het dorp en de natuur in het buitengebied een belangrijke kostenpost is. Het CDA geeft aan dat er gemeenten zijn die projecten hebben opgestart waarbij burgers en buitenlui zelf de handen uit de mouwen steken. Het CDA verzoekt het college om in beeld te brengen of deze werkwijze ook toepasbaar is voor Winterswijk en wat dit voor besparing op zou kunnen leveren op termijn. Daarnaast verzoekt het CDA het college om bij een positief beeld de trendmatige verhoging van 1,75% van de OZB in het jaar van invoering van de nieuwe werkwijze achterwege te laten. Deze motie is aangenomen met de stemmen van CDA en PvdA voor en de stemmen van VVD en PW tegen. De bestuursrapportage en de kaderstelling 2006 zijn vastgesteld met inachtneming van de aangenomen moties en het amendement.