Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DL. 2005/1452
datum: 27-05-2005
onderwerp: Subsidieregeling Jonge agrariërs

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

In het Verantwoordingsdebat van 19 mei jl. is de Subsidieregeling jonge agrariërs aan de orde gekomen. Naar aanleiding van de aanzienlijke overvraging van het beschikbare budget is door de heren Van der Vlies en Van As in verschillende bewoordingen gevraagd om voor deze regeling extra financiële middelen ter beschikking te stellen.

In mijn brief van 18 april jl. (Kamerstukken II 2004/05, 29 800 XIV, nr. 84) heb ik aangegeven dat ook ik bijzonder ben ingenomen met het enthousiaste onthaal door sector en provinciale overheden van deze regeling. De nu gebleken overtekening bevestigt eens temeer dat deze regeling in een grote behoefte voorziet. Ook van de kant van de provinciale overheden blijkt dat deze regeling voldoet aan de wens tot versterking van de sociaal-economische structuur van het platteland. In mijn brief van 18 april meldde ik u dat de provincies Gelderland en Limburg geld ter beschikking hebben gesteld voor de regeling. Sindsdien hebben ook de provincies Noord Holland, Noord Brabant, Zeeland, en Overijssel zich hierbij aangesloten. Daarnaast hebben enkele provincies nu reeds financiële toezeggingen gedaan met het oog op de voor volgend jaar voorziene openstelling van de regeling.

Mede op aangeven van uw Kamer ben ik daarom voornemens om een bedrag van EUR 5 miljoen uit de voor volgend jaar voorziene openstelling naar de huidige openstelling te verschuiven. De huidige nationale openstelling van EUR 10 miljoen wordt dus opgehoogd tot EUR 15 miljoen. Uiteraard laat dit de provinciale bijdragen onverlet. De totale provinciale bijdragen bedragen nu een bedrag van EUR 2,7 miljoen. De genoemde bedragen zijn inclusief de EU-cofinanciering van 50%.

Een verdere verhoging van het budget acht ik minder gewenst, omdat dan het risico wordt gelopen dat sommige provinciale bijdragen niet volledig kunnen worden benut.

Op korte termijn zal de Subsidieregeling jonge agrariërs worden gewijzigd met het oog op het toegevoegde bedrag van EUR 5 miljoen en de additionele provinciale bijdragen.

Ten aanzien van de door de heer Van As gestelde vraag over de lotingsystematiek, merk ik nog het volgende op. In overleg met de sector is gekozen voor een systeem van loting tussen alle aanvragen teneinde de volgorde van behandeling te bepalen. Dit heeft als voordeel dat aanvragers de tijd wordt gegund om een weloverwogen en volledige aanvraag in te dienen, dan wel te kiezen voor de openstelling volgend jaar. Ik zie er vanaf om - zoals geopperd door de heer Van As - degenen die dit jaar zijn uitgeloot, volgend jaar een voorkeursbehandeling te geven. Dit zou diegenen die bewust gekozen hebben volgend jaar een aanvraag in te dienen benadelen.

Ik ga er derhalve van uit dat met bovenaangegeven financiële toezegging het huidige positieve resultaat van de regeling op een effectieve wijze kan worden benut.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman