Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Spreekpunten bij de uitreiking van de 'Handelsketencertificering Nederlands rondhout' en de 'Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer'

Spreekpunten van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de heer dr. C.P. Veerman, bij de uitreiking van de 'Handelsketencertificering Nederlands rondhout' en de 'Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer' op 26 mei 2005 in Austerlitz
* Dit is een prachtige plek om over duurzaam bosbeheer te praten. We staan midden in het onderwerp. Tussen de gebleste bomen, waarvan een deel nog niet geoogst is, zodat de vogels de tijd hebben om te broeden.


* Deze plek levert daarmee zichtbaar bewijs dat ecologie en economie hand in hand gaan. Net zoals u dat zwart op wit heeft gezet met de Handelsketencertificering Nederlands Rondhout en de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Wat mij betreft ook het tastbare bewijs dat de overheid zich niet hoeft te bemoeien met zaken die partijen onderling zelf kunnen regelen.


* U heeft voldaan aan twee belangrijke voorwaarden voor duurzaamheid: samenwerking binnen de keten en samenwerking vanuit de keten met de buitenwereld. Ik roep alle bedrijven binnen uw sector op om hiermee door te gaan en de gedragscode en de ketencertificering een alledaags onderdeel van de bedrijfsvoering te maken.


* Ik wil deze twee samenwerkingsverbanden graag voorhouden aan andere sectoren. En ik zou ook graag zien dat u ze als 'best practices' neerzet in uw overleg met andere sectoren en andere organisaties. Want uw kennis en ervaring zijn waardevol. U kunt anderen leren dat het goed is om zelf het heft in handen te nemen als het gaat om het voldoen aan maatschappelijke wensen.


* De samenleving vraagt op dit moment om meer duurzaamheid. En wat doet men dan? Dan klopt men aan bij de overheid voor nog meer regelgeving. Maar ik wil niets regelen als partijen er zelf uit kunnen komen. Daarom zeg ik tegen alle ondernemers en organisaties die het horen willen: regel het zelf, onder elkaar. Dan gebeurt het zoals u het wilt en past het beter bij de dagelijkse praktijk van uw onderneming of organisatie.


* Waar mogelijk brengen wij mensen bij elkaar en ondersteunen wij het proces waarin partijen het samen eens kunnen worden. Bij LNV zeggen we dan ook dat we niet langer 'zorgen voor', maar wel 'zorgen dat'. Dat is een andere aanpak van de overheid.


* Ik ga eerst even in op de Handelsketencertificering Nederlands rondhout. Ruim 30% van het Nederlandse bos is al gecertificeerd voor duurzaam bosbeheer. Om te zorgen dat hout uit deze bossen ook gecertificeerd de consument bereikt, heeft de hele rondhouthandel zichzelf in één keer gecertificeerd.
* De certificering is in feite een serie afspraken die er toe leidt dat de hele keten zorgt dat hout gecertificeerd de consument bereikt. Ik vind het goed dat ook kleinere bedrijven betrokken zijn. Deze samenwerking helpt ook het doel te bereiken om binnen de EU uitsluitend gegarandeerd legaal hout te gebruiken.


* Dan de Gedragscode zorgvuldig bosbeheer. Inmiddels heb ik de gedragscode goedgekeurd en ter informatie aan de Tweede Kamer aangeboden. Met de code kunnen boseigenaar en bosaannemer gebruik maken van vrijstellingen in de Flora- en faunawet en is - onder voorwaarden - jaarrond houtoogst mogelijk.


* De gedragscode is meer dan een richtlijn om aan de Flora- en faunawet te voldoen. De code zorgt ook dat houtoogst hand in hand gaat met natuurbescherming. Het is dan ook meteen een goede bijdrage aan de Visie op de Houtoogst die ik samen met het Platform Hout in Nederland schrijf. Deze visie verschijnt later dit jaar.


* In mijn ogen is de gedragscode een schoolvoorbeeld van het doorbreken van de versnippering in de wereld van bos- en natuurbeheer. Ik heb dan ook veel waardering voor deze gezamenlijke stap van de Vogelbescherming, het Bosschap en de Unie van Bosgroepen.


* Ik ben blij dat juist de bossector dit soort vernieuwende initiatieven neemt. We moeten zuinig zijn op onze bossen. En dat gaat wat mij betreft gelijk op met het bevorderen van duurzame houtoogst.


* Ons streven naar duurzaam bosbeheer moeten we niet tot Nederland beperken. Wereldwijd, maar zeker binnen de Europese Unie, is het een onderwerp van belang. Aan de vooravond van het referendum over de Europese Grondwet ga ik graag even in op bosbeheer in Europees verband.


* De EU-lidstaten spannen zich uiteraard voor alle sectoren in om samen een sterke, duurzame economie te vormen. En daarom willen de lidstaten snel en doeltreffend kunnen handelen.


* Dat komt niet alleen de democratie ten goede, maar ook de economie. Goed bestuur geeft stabiliteit en duidelijkheid en dat is belangrijk voor alle economische sectoren, dus ook voor de bos en houtsector. Een grote, goed geordende interne markt is ook goed voor uw sector. U begrijpt het: ik ga aanstaande woensdag ja stemmen.


* Terug naar het bos. Ik denk dat mensen de aansluiting tussen het bos en het hout dat ze in de winkel kopen, een beetje kwijt zijn geraakt. Dat moeten we zien te herstellen en certificering kan daarbij helpen. Het is goed als mensen zich realiseren waar het hout vandaan komt en wat ermee is gebeurd.


* Ik mag nu het eerste handelsketencertificaat uitreiken aan een ondernemer die duurzaam bosbeheer tot zijn dagelijkse praktijk maakt. En dat al bijna twintig jaar. Bosexploitant Van den Nagel uit Elspeet. Hij werkt onder meer in het bos waar we vandaag staan. Van den Nagel gaat er nu ook voor zorgen dat de producten die worden gemaakt van het hout uit gecertificeerde bossen herkenbaar op de markt worden gebracht. Daarmee staat Van den Nagel model voor de 40 andere gecertificeerde leden van de Algemene Vereniging Inlands Hout.