Gemeente Amsterdam

Referendum geenszins gelopen race

27 mei 2005
---
O+S Minder dan een week voor het referendum over de Europese grondwet lijken in Amsterdam de voorstanders opnieuw aan de winnende hand, hoewel de verschillen erg klein zijn: 34% is voor, 31% is tegen en 35% heeft (nog) geen mening. Daarom zal naar verwachting de uitslag van het referendum in Frankrijk bepalend zijn voor de uiteindelijke uitslag. Dit blijkt uit onderzoek onder 321 Amsterdammers in de afgelopen dagen.

Europese Grondwet (9 Kb) Tot het weekend van 21 mei groeide het aandeel tegenstanders sneller dan het aantal voorstanders. Daarna is deze trend gekeerd en groeit het aandeel voorstanders sneller.

Voor de campagne in Nederland is de mate waarin de grote partijen, die alle voor de grondwet zijn, erin slagen het deel van hun electoraat dat nog geen keuze heeft gemaakt te overtuigen en te motiveren daadwerkelijk een stem uit te brengen doorslaggevend voor de uiteindelijke uitslag.

De bereidheid om te gaan stemmen ligt op hetzelfde niveau als bij gemeenteraadsverkiezingen. Of de uiteindelijke opkomst net als bij gemeenteraadsverkiezingen rond de 50% zal liggen is echter onzeker. De uitslag in Frankrijk en het verdere verloop van de campagne zijn daarbij van grote invloed. Wel lijkt een opkomst boven 30%, ook in Amsterdam, heel goed mogelijk.