Gemeente Hardenberg

Mei 2005 - Johan Moes Koninklijk onderscheiden

Johan Moes Koninklijk onderscheiden

Persbericht, 27 mei 2005

Burgemeester Bert Meulman reikt vrijdag, 27 mei, een koninklijke onderscheiding uit aan Johan Moes uit Dedemsvaart. Dit gebeurt om 19.30 uur in de Gereformeerde Kerk te Ruinerwold. Hij wordt benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. De uitreiking van deze koninklijke onderscheiding vindt tegelijkertijd plaats met de presentatie van het gedenkboek '170 jaar Kerkelijk leven in Ruinerwold Koekange'.

De heer Moes is op 6 maart 1930 geboren te Ruinen en is ruim zevenendertig jaar onderwijzer geweest. Nadat hij in 1998 gebruik maakte van de FPU-regeling heeft hij, als voormalig leraar in de vakken aardrijkskunde en economie, nog verschillende keren collega's vervangen. Hij was als leraar zeer betrokken bij zijn leerlingen.

De heer Moes blijkt een groot talent te hebben voor ordenen en schrijven. Inmiddels zijn twee grote boekwerken van zijn hand verschenen en is een derde in de maak. Het betreft gedenkboeken van achtereenvolgens de gereformeerde kerk (waarin tevens is opgenomen een beschrijving van negentig jaar schoolleven) in Dedemsvaart, de gereformeerde kerk in Pesse en een beschrijving van 170 jaar kerkelijk leven in de gemeenschap Ruinerwold Koekange.

In zijn jaren in Lunteren was hij van 1961 tot 1965 diaken. Van 1969 tot 1973 was hij ouderling te Stadskanaal. In de periode1977 tot 1985 heeft de heer Moes, naast het verzorgen van catechisatie voor jongeren, materiaal ontwikkeld voor huiscatechisatie. Dit materiaal is zelfs door uitgeverij Filippus te Arnhem uitgegeven in boekvorm. De serie van vier delen hebben de titel "onderweg".

Vanaf 1988 tot 2004 heeft de heer Moes meegewerkt in de werkgroep "Over de Grenzen" Het doel was onder meer het bijeenbrengen van geld en goederen voor Polen. Johan Moes heeft in deze periode ongeveer tien goederentransporten begeleid.

Vanaf halverwege de jaren negentig tot heden verricht de heer Moes werkzaamheden voor de wereldwinkel en verricht hij archiefwerkzaamheden voor de gereformeerde kerk te Dedemsvaart.