PERSBERICHT - 2005-05-27

Passagiers: 'prima gevlogen met Onur Air'

De eerste vlucht met Onur Air van Turkije naar Nederland na opheffing van het vliegverbod is vrijdagmiddag volgens de passagiers prima verlopen. Er waren geen klamme handjes, knikkende knieën of een bonkend hart, ook helaas geen champagne, maar zeker geen minuut vertraging. Sterker nog de vlucht vanuit het Turkse Antalya landde vrijdagmiddag acht minuten eerder dan gepland op Rotterdam Airport, zo meldde het ANP.

Niets dan lof
De passagiers hebben niets dan lof voor de luchtvaartmaatschappij, die eerder deze maand een vliegverbod kreeg. Het vliegtuig uit Antalya is het eerste toestel dat van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) weer op Nederland mocht vliegen. De ex-vakantiegangers kijken op van alle pers die hen staat op te wachten. ,,We hebben een prima vlucht gehad. En dat nog wel met Onur Air'', grapt een oudere man uit Oudewater.

Helemaal niet eng
Een echtpaar uit Dordrecht en één uit Zwijndrecht vertrekken met hetzelfde vliegtuig een uur later, om 18.00 uur, naar Turkije. Geen van allen vindt het eng. Met Onur Air is niks mis, zeggen ze stellig. ,,Ik heb dit toestel zien landen. Het remde op tijd, het taxiede goed en de mensen zaten lachend achter de raampjes. Wat wil je nog meer'', zegt een van de mannen van het gezelschap.

Niets aan de hand
Hij wijst naar de schermen met de vertrektijden. Martinair heeft drie uur vertraging, Transavia vertrekt later en van KLM is het volgens hem nog niet eens bekend of het vliegtuig überhaupt nog de lucht ingaat. Nee, met deze vlucht is niks mis. Het nieuws over de maatschappij is flink opgeklopt, stellen de vier. Al denken zij dat er best iets aan de hand moet zijn geweest.

De familie en vrienden die de 'Turkije-gangers' staan op te wachten, hebben alle vertrouwen. Een man die vrienden komt ophalen, geeft toe toch liever niet met de Turkse maatschappij te willen vliegen. ,,Ik houd van Hollandse degelijkheid.''