Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 162/mvg
Datum: 27 mei 2005

26 sollicitanten voor burgemeesterspost Ooststellingwerf

Commissaris van de Koningin Nijpels kreeg 26 sollicitaties binnen voor de vacature van burgemeester in Ooststellingwerf. Onder de sollicitanten zijn acht vrouwen.

Een paar feiten op een rij :

Van de 26 sollicitanten zijn er zes lid van de PvdA, vijf van het CDA, drie van de VVD, twee van D66, drie van een lokale partij en één van GroenLinks. Van zes sollicitanten is een eventueel lidmaatschap van een politieke partij onbekend.

Twee kandidaten hebben al ervaring als (oud)burgemeester, zeven kandidaten als (oud)wethouder en één kandidaat als gemeentesecretaris. De overige 16 sollicitanten hebben een andere bestuurlijke, ambtelijke of maatschappelijke achtergrond.

Zestien kandidaat-burgemeesters zijn tussen de 50 en 60 jaar oud en negen kandidaten zijn tussen de 40 en 50 jaar. Van één kandidaat is de leeftijd onbekend.

CdK Nijpels maakt binnenkort een selectie uit de kandidaten en legt die voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Ooststellingwerf. Met elk van deze kandidaten voert de vertrouwenscommissie een gesprek. De vertrouwenscommissie brengt vervolgens verslag uit aan de gemeenteraad en beveelt twee kandidaten aan. De raad vergadert daar achter gesloten deuren over en maakt daarna de nummer een van de aanbevelingslijst openbaar. Mede aan de hand van deze aanbeveling volgt daarna de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon.


---- --