Ingezonden persbericht


Persbericht

Gouden Stropuitreiking in Tv show Ivo Niehe

De Gouden Strop 2005, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, wordt dit jaar op 10 juni uitgereikt in een uitzending van de Tv show van Ivo Niehe.

De vakjury bestaat dit jaar uit Sonja Barend (voorzitter), Daan Nijman (boekverkoper te Roden), Gijs Korevaar (thrillerrecensent Haagsche Courant), Berry Kessels (recensent De Gelderlander) en Ineke van den Bergen (thrillerrecensent de Volkskrant). De vakjury beoordeelt de boeken en maakt op 27 mei tijdens een uitzending van Ivo Niehes Tv -show de nominaties bekend.

Sinds 1986
In 1986 werd, op initiatief van Tomas Ross, het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) opgericht om de bekendheid van en waardering voor het genre in ons taalgebied te stimuleren. Tegelijkertijd werd een speciale genreprijs in het leven geroepen: de Gouden Strop, genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek, de aartsvader van de Nederlandse thriller. Jef Geeraerts was de eerste winnaar met zijn boek De zaak Altzheimer. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting LIRA, Plantage Boekhandels, The Read Shop en BoekenTijd!

Gouden Strop winnaars voorgaande vijf jaar:
2004: Elvin Post, Groene vrijdag
2003: Tomas Ross, De zesde mei
2002: Charles den Tex, Schijn van kans
2001: René Appel, Zinloos geweld
2000: Peter de Zwaan, Het alibibureau


* Noot van de redactie. Voor meer informatie kunt u terecht bij: Secretariaat Gouden Strop, BulkBoek, Henri Polaklaan 12-c, 1018 CS Amsterdam tel 0031 (0)20 627 95 49 , fax 0031 (0)20 620 79 77, e-mail bulkboek@boeklog.nl

De Gouden Strop is de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek en bestaat uit een geldbedrag, een buitenlanddossier van het NLPVF en een beeldje. De prijs werd in 1986 ingesteld door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.


---- --