Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 8 maart 2005

NAi brengt ode aan de polder tijdens Biënnale Rotterdam

Tentoonstelling in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) van 27 mei t/m 4 september

Het Nederlandse polderlandschap is met haar kaarsrechte sloten, dijken, molens, boerderijen en koeien wereldberoemd. Dit landschap staat echter onder druk. Een oprukkende verstedelijking, maar ook ontwikkelingen in de agrarische sector en de waterberging, zullen van grote invloed zijn op de toekomstige invulling van het landschap. Voor het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) reden genoeg om er in het kader van de Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam een tentoonstelling aan te wijden.

In de tentoonstelling 'Polders' zal het verleden, het heden en de toekomst van vijftien polders met een nieuwe maquettereeks, historische kaarten, prenten, tekeningen en foto's worden geïllustreerd. Het gaat daarbij om het transformatieproces van bekende polders als de Beemster (1608-1612), de Watergraafsmeer (1629), de Haarlemmermeer (1840-1852) en de IJsselmeerpolders; maar ook de inrichtingsopgave in minder bekende gebieden als de Borsselepolder (1616), Zoetermeerse meerpolder (1614) en de Horstermeerpolder komt aan bod.

Organisatietalent, koopmansgeest en ondernemingszin Al eeuwenlang verbeelden schilders, dichters en fotografen de weidsheid en de leegte van het Nederlandse polderlandschap. Het zijn vaak mooie vergezichten met daarin de zo karakteristieke weilanden omringd door sloten, dijken, molens en boerderijen. De polders illustreren een heroïsche overmeestering van de natuur omdat land al eeuwenlang op water is gewonnen. Hoewel Nederland een rijker landschap heeft dan alleen de polders, staat vooral dit type symbool voor het organisatietalent, de koopmansgeest en de ondernemingszin van het Nederlandse volk.

Verstedelijking
Het lege polderland gold als vrijplaats voor stedenbouwkundige en landschapsarchitectonische experimenten. Iedere keer weer was het een bijzonder grote ontwerpopgave. Een groot aantal polders is de afgelopen eeuwen door oprukkende verstedelijking deel gaan uitmaken van stedelijk gebied. Hun structuur is daarin vaak maatbepalend geweest voor de verstedelijking, maar de landschappelijkheid is logischerwijs verdwenen. Dit proces gaat onvermoeibaar door. Tel daarbij op de grote invloed van veranderingen in de agrarische sector en de waterberging op de invulling van het toekomstige Nederlandse landschap en een transformatie van het zo typische polderlandschap lijkt onvermijdelijk.

De tentoonstelling 'Polders' is een onderdeel van de 2e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (26 mei tot 26 juni 2005).

Het NAi maakt 'Polders' met financiële ondersteuning van AM Amstelland MDC en Grontmij.
AM AMSTELLAND MDC GRONTMIJ

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Polders

NAi persbeelden