PERSBERICHT - 2005-03-14

Achttiende Guardian Hay Festival van 27 mei tot en met 5 juni 2005

Wales maakt zich op voor boekenfeest Hay

Het boekenstadje Hay-on-Wye gelegen in Brecon Beacons National Park in het grensgebied van Wales en Engeland is de ideale locatie voor The Guardian Hay Festival, een literair festival met internationale reputatie dat van 27 mei tot en met 5 juni plaatsvindt. Hay heeft op
1.300 inwoners maar liefst 39 (veelal tweedehands) boekwinkels. Het festival wordt dit jaar voor de achttiende keer georganiseerd.

Tijdens deze tien dagen per jaar ontvangt Hay in totaal zon 80.000 bezoekers uit heel Europa en Amerika. Het is een festival met lezingen, scherpe discussies en goede muziek, maar vooral met goede gastsprekers uit de wereld van literatuur, kunst, wetenschappen en politiek. Het Hay Festival is een feest voor een ieder die zich graag te goed doet aan bijzondere boeken, comedy, kunst, muziek, dialogen en literatuur.

Het festival is van start opgestart in 1988 door een kleine groep lokale mensen, onder leiding van Norman en Peter Florence. Met hun theatergezelschap toerden ze door de hele wereld en speelden dan tijdens vele festivals. Op een gegeven moment kwamen ze op de gedachte: Festivals zijn geweldig, laten we er ook een thuis organiseren! Het idee daarbij was om de nadruk te leggen op literatuur en er voor te zorgen dat de bezoekers actief deel uit zouden maken van het festival.

Voor meer informatie over het Hay Festival 2005 en een laatste update van het programma: www.hayfestival.co.uk