Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

embargo tot 27 mei 2005 te 00.00 uur

Geld zat in de Zorg?!

"Geef de bejaarden hun eigen huisdier, huis, meubilair en een fles champagne, en je kunt 20% van de zorg uitsparen".

Leusden - 27 mei 2005 - Er zijn ondanks de vergrijzing nauwelijks financiële belemmeringen voor een goede gezondheidszorg. Een andere organisatie van de zorg zou heel veel geld besparen en bovendien willen Nederlanders best meer betalen voor de zorg. Dit blijkt uit een representatieve steekproef onder 500 Nederlanders, opgezet en uitgevoerd door onderzoeksbureau Triple M. Ruim 67% van de Nederlanders zou bereid zijn een forse eigen bijdrage te betalen voor de zorg, indien men een chronische ziekte zou krijgen.

De opzienbare uitkomsten van dit onderzoek waren reden tot het houden van een seminar met betrokkenen vanuit patiëntenorganisaties, farmaceutische industrie, zorgverzekeraars en medici, 27 mei in Leusden.

De helft van de Nederlanders vindt de uitgaven aan de zorg te laag, in relatie tot het totaal aan overheidsuitgaven. 44% van de respondenten kijkt positief naar een goedkoper zorgmodel in verpleeghuizen, waarbij bewoners nog zoveel mogelijk zelf doen, en familie en vrienden een handje helpt.

Van de respondenten legt 74% zich erbij neer, dat de uitgaven voor zorg vanwege de vergrijzing vermoedelijk flink zullen toenemen in de toekomst. Zo 'n 91% is op de hoogte van de alarmerende berichten over de kwaliteit van de ouderzorg. 70% vindt dit een schandaal; slechts 9% denkt dat het in werkelijkheid wel meevalt.

Geld Zat!
Dr. Becker (Humanitas), pleit op het seminar voor een geheel andere aanpak in de zorg voor bijvoorbeeld senioren: "Geef de bejaarden hun eigen huisdier, huis, meubilair en een fles champagne, en je kunt 20% van de zorg uitsparen. Aangezien personeelskosten meer dan 80% van het budget in dergelijke instellingen uitmaken, schiet dat lekker op!"

Ziekte of ouderdom moet niet vanuit een zorggedragen, maar vanuit een welzijns-invalshoek benaderd worden. Die denktrant levert echter nog veel discussie op.

== einde persbericht ==

Noten voor de redactie:

Over deze en andere onderzoeksresultaten rond het thema 'zorg en geld', wordt op dit seminar met circa 70 top-mensen uit de zorg gediscussieerd door:

a.. Dr. Hans Becker, Raad van Bestuur Humanitas
b.. Dr. Mr. Hans Bosselaar, socioloog, onderzoeksbureau Meccano c.. Drs. Cornelie van de Burg, huisarts
d.. Mr Marten Kroneman, manager external affairs Eli Lilly Nederland e.. Mevrouw Drs. Diana M.J.J. Monissen, Voorzitter Raad van Bestuur, Mentrum Amsterdam
f.. Drs. Eelke van der Veen, Voorzitter Raad van Bestuur, Agis Zorgverzekeringen
g.. Dr. Bert Wiegman, kindercardioloog, Medisch Directeur, AMC Amsterdam h.. Mevrouw Anneke van de Zanden, ervaringsdeskundige (MS patiënt), Nationaal MS Fonds
Het seminar staat onder leiding van Maya Eksteen.

Triple M doet klinisch en marktonderzoek en levert marketing en medical services. Zie ook www.triplem-health.nl .

Voor meer informatie over het Seminar "Geld zat in de zorg" of Triple M:

Marc Hinfelaar (m.hinfelaar@hprc.nl)

Telefoon +31 (0)35 54 31 535
Mobiel +31 (0)6 55 74 65 23