Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

28 MEI :

CHAPLIN'S CITY LIGHTS MET LIVE MUZIEK IN TUSCHINSKI

Amsterdam, mei 2005. Op zaterdag 28 mei om 10.30 uur draait de stomme film City Lights - de eerste grote speelfilm van Charlie Chaplin - in de Amsterdamse filmtempel Tuschinski. Deze tijdloze klassieker heeft niet alleen Charlie Chaplin in de hoofdrol, Chaplin heeft ook zelf het script geschreven, de opnames geregisseerd èn de soundtrack gecomponeerd. Deze soundtrack wordt live in het theater gespeeld door symfonieorkest Con Brio.

Charlie's debuut
City Lights is de eerste grote stomme speelfilm van Charlie Chaplin (1889 - 1977). Hij schreef in 1931 het script, speelde de hoofdrol én regisseerde deze beroemde film. Minder bekend is dat hij ook de filmmuziek zelf componeerde. Chaplin kon geen muziek schrijven, hij zong zijn melodieën voor en deze werden door anderen op papier gezet. Door de talrijke aanpassingen tijdens de opnames, wijkt de bewaard gebleven oorspronkelijke partituur nogal af van de uiteindelijke soundtrack. De muziek die wordt gespeeld, is in Amerika gereconstrueerd. Het symfonieorkest Con Brio begeleidt City Lights op zaterdag 28 mei in Tuschinski. Con Brio is een orkest van 55 enthousiaste en ervaren amateur-musici en speelt onder leiding van dirigent Peter Biloen.

City Lights
De geluidsfilm begint met het hilarische doorprikken van dikdoenerij en formaliteit. De film eindigt met een van de meest bekende slotscènes uit de filmgeschiedenis en slaagt erin tussendoor de gevoelige snaar te raken en de lachspieren te prikkelen. Het verhaal draait rond de pogingen van de kleine vagebond geld te verzamelen voor een operatie die een blind bloemenmeisje haar zicht moet terug geven. Charlie speelt een straatveger, een bokser, een rijke snoeshaan en redder van een miljonair met zelfmoordneigingen. Zijn boodschap mag dan stilzwijgend zijn, hij wordt wel universeel begrepen: liefde is blind. De speelduur van City Lights is 82 minuten.

Kaartverkoop en reserveringen
Kaarten voor deze bijzondere voorstelling zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Meijer CNF Groep, telefoon 020 - 622 72 74 of e-mail jan@meijercnf.nl en aan de kassa van filmtheater Tuschinski, telefoon 020 - 428 10 60, in de Reguliersbreestraat te Amsterdam. De kaartjes voor stalles en tweede balkon kosten E 17 en E 14 met CJP, Pas 65+ en Stadspas. Het VIP-arrangement op het eerste balkon kost E 25. Ontvangst vanaf 1 uur voor aanvang van de film met een aangeklede koffietafel in de Vip-ruimte op de eerste etage. Bestelling bij voorkeur door overboeking op postbank 4601760 ten name van Con Brio onder vermelding van de aantallen en de gewenste plaatsen.

Zie voor meer informatie www.con-brio.nl.

Het fameuze theater Tuschinski in Amsterdam - al ruim 75 jaar een begrip in de filmwereld - is in 1911 opgericht door Abraham Tuschinski en opende haar deuren op 28 oktober 1921. Het theater bestaat uit zes prachtige zalen geschikt voor onder andere filmevenementen, congressen, feesten, modeshows, concerten, televisieopnames en fotosessies. Tuschinski is onderdeel van het Franse Pathé. Zie ook www.tuschinski.nl.