Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



---

28 mei in Park Bredius
Watermanifestatie WOERDEN

Op zaterdag 28 mei is in Park Bredius in Woerden een grote Watermanifestatie, georganiseerd door de gemeente Woerden en het waterschap. Van 10.00 tot 16.00 uur is er van alles te doen en te beleven, zoals een waterestafette en waterproefjes voor kinderen, gratis rondvaarten op de één van de waterschapsboten en demonstraties van waterschapsmaterieel zoals de mobiele zandzakkenvuller, een veegboot en een noodpomp. Ook is de nieuwe fietsroute van het waterschap gratis af te halen in de Brediusschuur.

Wat is er te doen?
Teveel om op te noemen! Om te beginnen een mooie tentoonstelling in NMC De Brediusschuur: "Weg van Water". Compleet met aquaspel en electrospel. Daarnaast staat een waterlab opgesteld met 12 waterproeven voor jong en oud. Gratis stripboeken zijn er - zolang de voorraad strekt - voor elke bezoeker. Het Watch-doeboek is te koop als actieboek voor jong en oud.

In de boomgaard kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar de Waterestafette doorlopen en na afloop naar waterdiertjes vissen in het Brediuspark. Succes verzekerd! Vangsten mogen op naam worden gebracht en bekeken onder de microscoop.

Op vier starttijden kan het publiek mee met de boottocht door de Woerdense Singels. U vaart langs `Woerdense waterwaarden' en krijgt van een rondleider informatie te horen. Let op: wie het eerst komt het eerst maalt! Kinderen mogen alleen mee onder begeleiding van een volwassene en: ze moeten in het bezit van een zwemdiploma zijn. De rondvaart is voor eigen risico. Opstapplek is de Burgemeester van Kempensingel. Kaartjes zijn verkrijgbaar in NMC De Brediusschuur. Zie het programma voor de starttijden. Kaartjes worden een half uur voor de starttijden pas uitgegeven.

Het waterschap organiseert de boottochten. Daarnaast zijn er demonstraties bij de Burgemeester van Kempensingel van rollend en varend materieel. Rondleiders zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden! In de Brediusschuur kunt u gratis de prachtige nieuwe fietsroute ophalen. Deze leidt vanaf Woerden door West-Utrecht, langs sluizen, stuwen en gemalen. Ook is er voor elke bezoeker een kadootje.

Zwembad Batenstein sluit zich aan bij de manifestatie: op 28 mei kan iedereen zwemmen voor EUR 1,-!

Als klap op de vuurpijl houdt de Brandweer van Woerden waterdemonstraties voor publiek. Hoeveel water gebruikt een brandweerwagen eigenlijk?? Hoe ver kan een wagen spuiten?? Waar halen ze dat water vandaan? Alle vragen kunt u aan de Brandweermensen zelf stellen! Zie het programma.

Aanleiding
Drie jaar organiseerde Gemeente Woerden - samen met het waterschap - het Watch watermonitoringsproject in Woerden. En met succes! Meer dan 50 groepen 6 van de basisscholen deden aan de waterproefjes mee. Hiermee is Woerden één van de meest succesvolle Watch-gemeenten van de provincie Utrecht geweest. Reden om af te sluiten met deze grote Watermanifestatie....voor u als publiek. Samen met de Brediusdag een mooie bundeling van krachten in het park Bredius.

Wie organiseert het?
Afdeling Natuur-en MilieuEducatie (NME) van de Gemeente Woerden heeft de afgelopen jaren intensief samengewerkt met het Hoogheemraadschap de Stichtste Rijnlanden. Deze Watermanifestatie is er een goed voorbeeld van. Daarnaast is er in de namiddag de gelegenheid om afscheid te nemen van Ria Hoetmer in de Brediusschuur. Zij is meer dan 18 jaar voor NME actief geweest bij de Gemeente Woerden.

Meer weten?
Bel bureau Communicatie, telefoon (030) 634 59 48.

Houten, 18 mei 2005.