Ingezonden persbericht


Persbericht

Groot feest op zaterdag 28 mei in de RAI te Amsterdam

Diabetesvereniging Nederland al zestig jaar 'in beweging'

Het is een echte mijlpaal: zestig jaar Diabetesvereniging Nederland (DVN). De grootste patiëntenvereniging van ons land viert dat met haar leden uit het hele land op zaterdag 28 mei van 12.00 tot 17.00 uur in de RAI te Amsterdam. Samen met tal van bekende Nederlanders laat de vereniging zien dat ze niet bepaald ingeslapen is maar volop 'in beweging', zoals het thema van het feest luidt. De toegang is gratis voor leden van de DVN en hun aanhang. Nog niet lid maar wel meefeesten? Grijp de kans om ter plekke lid worden tegen het speciale actietarief van 15 euro voor de rest van het jaar én krijg ook nog eens een stappenteller cadeau!

De feestzaal is open vanaf 11.00 uur. Het programma wordt om 13.00 uur geopend door voorzitter van de DVN Wim Wientjens. Hierbij is er een speciaal optreden van de adembenemende acrobatische act Bencha Theater. Vervolgens komen onder anderen Karin Bloemen, Antje Monteiro, Mariska van Kolck, Joost de Jong, Erica Terpstra, topkok Pierre Wind, Roemjana de Haans/Koen Wouters (Nederlands kampioenen Latin American Dancing), Sandra Kuipers/Ad van der Vall (wereldkampioenen rolstoeldansen) en voormalig Miss America Nicole Johnson (in de VS een boegbeeld voor mensen met diabetes) in beweging voor de DVN. U kunt niet alleen genieten van hun shows, maar ook zelf in beweging komen. Er is namelijk voor alle leeftijden en niveaus iets te beleven. Er zijn speciale activiteiten voor kinderen en jongeren. Kijk voor het uitgebreide programma op www.60jaar.dvn.nl.

Rustig

Voor wie van rustige activiteiten houdt, is er het Diabetes Museum. Met de geschiedenis van diabetes en van de vereniging. Even verbazen over het tempo van alle ontwikkelingen op diabetesgebied en snuffelen in oude teksten. Verder zijn er paviljoens waar u rustig kunt zitten met een kopje koffie en stands waar u informatie kunt vinden. Is de Diabeteslijn normaliter een 24-uurs vraagbaak per telefoon en e-mail, deze keer beantwoorden vrijwilligers al uw vragen over diabetes persoonlijk.

Actief

Behoefte aan actie? Juist dan is er van alles te beleven tijdens het feest, onder meer op het gebied van sport: van een golfsimulator tot loopbanden voor wie de Coopertest eens wil doen. Ga jij de uitdaging aan? Wil jij je grenzen verkennen? Dan heb je deze dag de mogelijkheid!

Reünie

Heeft u tijdens activiteiten of cursussen in het verleden van de DVN leuke mensen ontmoet en wilt u die weer eens terugzien? Dan heeft u op 28 mei de kans. Tijdens het feest vindt er namelijk een reünie plaats.

Mensen met 60 jaar of langer diabetes

Tijdens de jubileumviering is er een speciale ontvangst voor de mensen die zich aangemeld hebben omdat ze al zestig jaar of langer diabetes hebben.

Stukje geschiedenis

Bladerend door tijdschriften uit de oude doos kom je er al snel achter dat de DVN de afgelopen zestig jaar heel wat in beweging is geweest. De Nederlandsche Vereeniging tot Behartiging van de Belangen van Suikerzieken, zoals de DVN tot 1972 heette, bereikte meteen in de beginjaren enorme mijlpalen. Een voorbeeld is het in het ziekenfondspakket laten opnemen van insuline. Tot 1948 moesten mensen met diabetes dit levensreddende middel zelf betalen. Injectiespuiten en naalden zelfs nog tot 1981. Mede door inzet van de DVN kregen mensen in de vijftiger jaren geld van de belasting terug vanwege hun diabetes, bijvoorbeeld als ze meer eieren hadden gebruikt. Toen een serieuze zaak, nu zijn de inzichten op voedingsgebied zo veranderd dat we daar om kunnen lachen.

Minister Hoogervorst

Ook nu nog maakt de DVN zich sterk voor de belangen van iedereen met diabetes, zoals het vergoeden van testmateriaal voor bloedglucosecontrole door mensen met diabetes type 2. De DVN was en is in Europa zelfs een voorloper als het ging om nieuwe ontwikkelingen. Toen de opvatting was dat mensen met diabetes geen suiker mochten, verkocht de DVN zelf suikervrije producten en zelfs een keurmerk voor 'geschikte' producten. Recentelijk is er veel bereikt op het gebied van rijbewijzen van mensen met diabetes.

De grootste verdienste van de DVN dit jaar is dat minister Hoogervorst (VWS) goede diabeteszorg tot speerpunt heeft gemaakt. Hoogervorst zal dan ook via een videoboodschap de DVN tijdens het jubileumfeest feliciteren.


---