Gemeente Hardenberg

Mei 2005 - Trauma helikopter landt in centrum Hardenberg

Trauma helikopter landt in centrum Hardenberg

Persbericht, 20 mei 2005

Op zaterdag 28 mei maakt de trauma helikopter van het Academisch Ziekenhuis in Groningen een landing op het parkeerterrein Gedempte Haven in het centrum van Hardenberg. De heli is daarna door het publiek te bezichtigen tijdens de "Dag van Overijssel, waarbij in Hardenberg het thema 'Veiligheid' centraal staat.

De provincie Overijssel, de gemeente en de plaatselijke brandweer tekenen gezamenlijk voor de organisatie van de "Dag van Overijssel" in Hardenberg, op zaterdag 28 mei. Rond 11.00 uur wordt het programma met verschillende activiteiten op een ludieke manier officieel geopend door de Commissaris van de Koningin Geert Jansen en burgemeester Bert Meulman. Daarna is er op de Gedempte Haven en in en rondom theater de Voorveghter van alles te doen.

Brandweer

De brandweer van de gemeente Hardenberg pakt flink uit met verscheidene demonstraties en activiteiten voor de jeugd. Zo wordt om 11.30 uur een demonstratie gegeven, waarbij een slachtoffer uit een auto wordt geknipt. Om 12.30 uur vindt er een duikdemonstratie plaats aan de rand van de Vecht. Beide acties worden respectievelijk om 13.30 en 14.00 uur herhaald.,

Jeugdactiviteiten

De jeugdbrandweer laat ook demonstraties zien en de aanwezige kinderen kunnen actief, in brandweerpak, meedoen aan het blusspel. Ook kunnen de kinderen op de foto, bijvoorbeeld als brandweerman of -vrouw bij één van de wagens.

Helikoptervluchten

Bij het blusspel van de brandweer zijn zowel voor kinderen als volwassenen kaarten te winnen voor de helikoptervluchten, die 's middags plaatsvinden boven Hardenberg. In totaal worden tien vluchten voor twee personen weggegeven.

Zakkenroller

Van 12.00 tot 14.00 uur is op het terrein Nederlands bekendste zakkenroller actief.

Trauma heli en team

Als er elders geen noodsituaties zijn, landt ergens tussen 13.00 en 14.00 uur de trauma helikopter van het Academisch Ziekenhuis Groningen op de Gedempte Haven. Daarna is de heli te bezichtigen voor het publiek. Ook komt er een trauma team mee, dat informatie verstrekt over hun werkzaamheden. Bij een noodsituatie moet de trauma helikopter direct vertrekken.

Voertuigen en Informatiestands

Zowel in theater de Voorveghter als daarbuiten staan verschillende voertuigen en informatiestands opgesteld. De voertuigen van onder meer politie, brandweer, ambulancedienst en leger kunnen worden bezichtigd. In de stands staat informatie over verschillende veiligheidsonderwerpen centraal. Zo zijn de stadswachten aanwezig om te vertellen over hun werk, is er een gemeentelijke stand met informatie over onder meer het rampenplan. Ook staat er een muur, waarop bezoekers hun mening over veiligheid kwijt kunnen. Verder wordt de risicokaart van Hardenberg gepresenteerd.

In gesprek

De hele dag door zijn leden van Provinciale Staten aanwezig om in gesprek te gaan met het publiek: Wil Jaegers (PvdA), Marjan van der Bent (ChristenUnie), Laura Anthuma (CDA), Cort Beckman (CDA), Auke Schipper (CDA) en Rob Welten (fractievoorzitter CDA).

Overige locaties

De "Dag van Overijssel" vindt plaats op tien verschillende locaties in de hele provincie. Het parkeerterrein van de Gedempte Haven is op 28 mei van 9.00 tot 16.30 uur afgesloten voor het verkeer.