NEN


Europese norm voor data voor noodverlichting

Delft - Aan noodverlichting worden eisen gesteld, o.a. in NEN-EN 1838. De gegevens die nodig zijn om te controleren of de noodverlichting voldoet aan NEN-EN 1838 worden nu gestandaardiseerd. Daarmee wordt de berekening en de controle makkelijker.

Het Europese normontwerp NEN-EN 13032-3 is de derde in een serie met eisen aan gegevens over lampen en armaturen. Deel één geeft een algemeen kader, deel twee gaat over werkplekverlichting en deel drie, waar nu het ontwerp van is gepubliceerd, gaat over noodverlichting van werkplekken. Er zullen nog enkele delen volgen, o.a. voor openbare verlichting. Daarmee wordt een samenhangend geheel geschapen, waar de lichttechnici in heel Europa baat bij hebben.

Deze norm gaat niet over vluchtwegsignalering. Daarvoor is NEN 6088. Ook gaat het niet over het elektrotechnische deel van de noodverlichting en het onderhoud. Dat staat in NEN-EN 50172. Wel in de norm staan de gegevens die fabrikanten behoren op te geven bij hun armatuur, zoals de 'intensity table', de onderhoudsfactor, de afmetingen en voorberekende afstandstabellen.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: mw. ir. Annet van der Horn, (015) 2 690 251, annet.vanderhorn@nen.nl.