TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 25-05-2005

Televisie
DE WERELD VAN DOEN
Uitzending zondag 29 mei
Nederland 2 - 23.30 uur

DE WERELD VAN DOEN OP HAÏTI

Haïti is het armste land van het westelijk halfrond. 80 procent van de bevolking is werkloos, 65 procent kan niet lezen of schrijven, de levensverwachting voor mannen is 49, voor vrouwen 50 jaar. Het land is door ontbossing vrijwel kaalgeslagen. Er is geen industrie, geen toerisme en geen infrastructuur. En dat terwijl Haïti grenst aan de Dominicaanse Republiek waar de toeristen vakantie vieren op bounty stranden en het maar een uurtje vliegen is van het, voor veel Haïtianen gedroomde paradijs, Miami. In dit politiek instabiele land, van chaos en criminaliteit is het puur een kwestie van overleven.

In deze aflevering van DE WERELD VAN DOEN op zondag 29 mei is te zien hoe in deze chaos Fonkoze opereert, een instituut dat vooral microkredieten verstrekt aan solidariteitsgroepen van 'Ti Machann', marktvrouwen in Haïti. Het zijn de vrouwen die de wankele economie draaiende houden. Veel mensen ontbreekt het aan de basisvaardigheden om een lening te vragen. Velen zijn analfabeet en weten niet hoe ze een lening moeten verkrijgen. Fonkoze probeert juist ook deze mensen te bereiken, ze te stimuleren om te leren schrijven en helpen bij het openen van een rekening of aanvragen van een krediet door ze gratis alfabetiseringscursussen te geven. Door het openen van filialen in alle uithoeken van Haïti probeert Fonkoze vooral de arme mensen op het platte land te bereiken.

DE WERELD VAN DOEN is een achtdelige serie documentaires die de mensen achter verschillende goede doelen laat zien. De echte DOEN-ers die het werk met hart en ziel verzetten om de wereld op hun eigen manier een beetje mooier, beter, leuker en sterker te maken. Stichting DOEN financiert vele verschillende initiatieven op het gebied van wereldwijde duurzame ontwikkeling, cultuur en welzijn.