Programma 9e Ribs & Blues festival Raalte rond

Op eerste en tweede Pinksterdag

RAALTE (OV.), 20050407 -- Voor het negende jaar zal Raalte (Overijssel) tijdens het Pinksterweekeinde van 14,15 en 16 mei drie dagen lang helemaal in het teken staan van het jaarlijkse Ribs&Blues Festival. De unieke combinatie van live-(blues-)muziek van groepen uit binnen- en buitenland, smakelijke spareribs rechtstreeks van speciale barbeques in echte houten grillhouses, tientallen activiteiten voor (heel) jong en (heel) oud en gratis entree trokken afgelopen jaren al vele tienduizenden bezoekers naar het openlucht festivalterrein op de Domineeskamp in het centrum van het Sallandse dorp (op loopafstand van het NS-station) tussen Zwolle en Deventer.


Met muzikale publiekstrekkers als de Amerikaanse blueslegende Canned Heat, de nieuwe ster van de moderne blues in de VS Joe Bonamassa, zijn landgenoten CC Adcock, Southern Culture on the Skids en Too Hip for the Room, maar ook met de Nederlandse blueslegende Flavium, de Daniël Lohues Louisiana Bluesband uit Drenthe, de bekendste bluesgitarist van het land Julian Sas en de Veldman Brothers uit Zwolle zal dat op Eerste en Tweede Pinksterdag dit jaar niet anders zijn. Het festival in Raalte kan zich ook dit jaar met recht het grootste gratis bluesfestival van Noord- en Oost-Nederland blijven noemen.

Het gratis toegankelijke Ribs&Blues Festival op 30 en 31 mei wordt traditioneel op hetzelfde feestterrein (met onder meer de vroegere Willem Ruis-feesttent waar duizenden bezoekers in kunnen) vooraf gegaan door de Raalter Pinkster Party (met een bescheiden entree, voorverkoop bij de VVV/ANWB in Raalte) op zaterdagavond 14 mei. Thema dit jaar is de Daverende Dominees Disco Classics Party die al om negen uur 's avonds van start gaat met de groep Abba Gold. Bijna net zo goed als het Zweedse origineel en iedereen kan meezingen met al die bekende hits uit de tachtiger jaren. Daarna The Gibson Brothers, bekend geworden met de miljoenensellers Cuba en Que Sera Mi Vida met hun eigen salsa disco die ook in 2005 nog steeds razend populair is. Deze bijzondere avond wordt afgesloten door de Loco Loco Disco Show: drie DJ's die op festivals als Oerol, Pinkpop en Lowlands al successen hebben gevierd met hun knotsgekke muzikale avonturen. Leuker nog dan Wipneus en Pim, zo krijgt het maffe drietal geregeld te horen na weer een van hun optredens die in een daverend feest zijn uitgelopen..

Zowel op Eerste als Tweede Pinksterdag is er behalve luisteren en genieten van heel veel muziek op het ruime festivalterrein (helaas verboden toegang voor huisdieren) voor jong en oud van alles te doen. Op het festivalterrein zijn diverse bars en terassen, maar ook drie verschillende grillhouses met allerlei soorten spareribs, zijn er de eigen Ribs&Blueshuisjes waar allerlei bijzondere zaken te koop zijn (van tattoo's tot bijzondere T-shirts en van beelden en sieraden tot elpees en cd's).
Nieuw is dit jaar op het buitenterrein een tweede podium, uiteraard wat kleiner van opzet dan het hoofdpodium in de grote tent voor de bands, en bestemd voor een programma met veel straattheater, entertainment en alles wat maar leuk is om te zien en te horen voor jong en oud, voor muziek- en voor theaterliefhebber.

Er is nog veel meer te doen op het grote festivalterrein, vooral ook voor de jeugd.
Voor kinderen tot ongeveer 12 jaar is er de Kids Corner (zowel Eerste als Tweede Pinksterdag 's middags in samenwerking met drumfanfare St.Ceacilia) met onder meer twee springkussens, een draaimolen, zelf brood of popcorn bakken, schminken, ponyrijden (alleen zondagmiddag 15 mei) en natuurlijk de traditionele ballonoplaatwedstrijd.
Voor de wat oudere jeugd is er in samenwerking met buitensportcentrum Omni Mobilea het bekende Adventureland met de nodige uitdagingen en de spectaculaire bungeetrampoline. Net als de toegang tot het festivalterrein op beide Pinksterdagen zijn ook deze activiteiten voor de jeugd (elke dag vanaf 1 tot ongeveer zeven uur) helemaal gratis.
Voor jong en oud lopen er op het terrein dan nog twee ballondraaiende clowns rond en kan iedereen zich weer uitleven op de bekende Kop van Jut. En natuurlijk een tattoo of piercing zetten kan met Ribs & Blues ook. Op maandagmiddag zullen de imposante motoren van de Harley Davidson club weer een lange stop maken op de Domineeskamp. Iedere motorliefhebber (en de rest van de bezoekers) kan dan genieten van deze machines die een begrip zijn in de hele wereld.

COMPLEET PROGRAMMA-OVERZICHT

RIBS&BLUES/RAALTER PINKSTER PARTY 2005:

Zaterdagavond 14 mei: Raalter Pinkster Party
Tijd: 20.00-01.30uur
Locatie: Evenemententerrein Domineeskamp centrum Raalte
Optredens: 20.00uur DJ Yellow Ed
21.00uur Abba Gold
22.30uur The Gibson Brothers
23.30uur Loco Loco Disco Show
Entree; (voorverkoop ANWB/VVV Raalte)


RIBS & BLUES FESTIVAL 2005

ZONDAG 15 MEI/EERSTE PINKSTERDAG
Tijd: 13.00-01.30uur
Locatie: Evenemententerrein Domineeskamp centrum Raalte
Optredens: Midlife Crise Bluesband, Veldman Brothers,
Daniël Lohues Louisiana Bluesclub,
Too Hip for the Room, Southern Culture
on the Skids, Flavium, Canned Heat, Julian Sas Band
Voor, tussen en na live-optredens muziek met DJ Yello Ed

Kids Corner en Adventure Land van 13.00-19.00uur
Diverse grillhouses, speciale R&B huisjes met allerlei bijzondere producten,
in de speciale Kids Corner en Adventureland voor de jongere en oudere jeugd
attracties zoals Trampoline Bungee, Headhunter, schminken, kratten stapelen,
springkussen, pony rijden, popcorn en stokbrood bakken,
ballonoplaatwedstrijd etc.
Entree: Gratis

MAANDAG 16 MEI/TWEEDE PINKSTERDAG
Tijd: 13.00-20.00uur
Locatie: Evenemententerrein Domineeskamp centrum Raalte
Optredens: The Strikes, CC Adcock, the Juke Joints, Joe Bonamassa


Overzicht optredende bands:

The Midlife Crisis Bluesband

Ieder jaar starten we het festival met een regionale bluesband. Dit maal is het de beurt aan de Midlife Crisis Bluesband (MLC Bluesband) uit de regio Hellendoorn/Nijverdal. Vorig jaar bestond de band 10 jaar en gaf een wervelend jubileumoptreden in De Lantaarn.
Zes veertigers (toen nog 30-ers) besloten 10 jaar geleden de koppen bij elkaar te steken en voor de lol en het live spelen lekker de blues te gaan doen. Ze hadden met elkaar al zoveel blueskroegen van binnen gezien dat het begon te kriebelen... De MLC Bluesband is het resultaat. Door de jaren heen heeft de band een gedegen live-reputatie opgebouwd en het repertoire bestaat zowel uit originals als eigen werk. Ook heeft de MLC Bluesband een prima hammondtoetsenist in huis en daar houden we wel van! We denken dat we een prima band gevonden hebben voor de kick-off van Ribs & Blues 2005.

www.mlcbluesband.nl

The Veldman Brothers

Ribs & Blues geeft graag regiotoppers een kans om zich aan het grote publiek te presenteren. The Veldman Brothers, de band rond de broers Bennie (Mondharp & Hammond) en gitaarbeul Gerrit Veldman (Sweet Jane en Prodigal Sons), is zo'n naam die daarom niet mag ontbreken. The Veldman Brothers worden gecompleteerd met Marco Overkamp op drums en bassist Sebastiaan van Olst.
In de regionale blueskringen gonst de naam al geruime tijd rond. Want we hebben hier met een sensationeel goed kwartet te maken die uitblinken in puike Rhythm & Blues met (Southern) Rock invloeden. Met moddervette hammond, mondsmoelwerk, wereldse gitaarerupties en superswingende composities, zowel originals als eigen werk. Zorg dat je op tijd op de Domineeskamp aanwezig bent, want deze band zal je bij de ballen grijpen en zul je zeker nog een keer avondvullende aan het werk willen zien. Zorg dat je ze niet mist!

www.theveldmanbrothers.com

Flavium

Deze oorspronkelijk in Apeldoorn ontstane band (in 1969) is 'Still Going Strong'. Oerlid, en puike sologitarist Anne-Geert Bonder is nog steeds van de partij en zanger en mondharmonicaspeler Jos Veldhuizen is ook weer teruggekeerd op het oude nest. Bassist Eric Bagchus, oudgediende Hans Waterman (Jan Akkerman, Cuby, The Pretty Things) op drums en jonge hond Golvert van de Kolm op piano en Hammond maken de bezetting compleet.
Het grote succes van Flavium is natuurlijk "Nightlive" uit '80 (origineel van John Lee Hooker), waarop de eerste zanger Hans Driesten te horen is. De band had in '75 al een Europese tournee gedaan met deze blueslegende en de interpretatie van "Nightlive" werd een grote hit tot ver over onze landsgrenzen.
Door de jaren heen is de band altijd volop blijven spelen in Nederland en de ons omringende landen. Vorig jaar was er nog een uitgebreide tournee samen met Brainbox voor uitverkochte zalen. Dit jaar is Ribs & Blues aan de beurt voor deze Nederblues pioniers.

Lohues & the Louisiana BluesClub
Primeur nieuwe tournee

De eerste show van de nieuwe tournee van Daniël Lohues & the Louisiana BluesClub is dit maal op Ribs & Blues, dus we kunnen spreken van een leuke primeur. Twee jaar geleden stond Daniël (uiteraard ook bekend als de voorman van Skik) al met dit gezelschap op de planken in Raalte en wat kan deze man de blues vertolken zeg! Het tweede album van Lohues & the Louisana BluesClub ligt rond deze tijd in de winkels. Wederom kun je hierop de onvervalste Drentse Lohues interpretatie van de blues horen. Gedrenkt in de Mississippi-heide van Nederland, de Honky Tonks van Erica en de Roadhouses op het platteland. Unieke blues, gespeeld door een unieke man (Lohues) met zijn Louisana BluesClub. Neef Marco Geerdink (eveneens Skik) is weer van de partij, evenals de rest van de Amerikaanse jongens waarmee hij het eerste album ook al opnam en uitgebreid tourde in Nederland. Deze middag kun je de Drentse roots van Lohues optimaal beluisteren en zien wat voor een wereldgitarist deze man is.

www.lohues.nl

Too Hip for the Room feat. Tineke Schoemaker
Unieke samenwerking, primeur op Ribs & Blues

In het programma van Ribs & Blues hoort ook altijd een band met koperwerk thuis! Je weet wel, een superswingende act met een vette blazerssectie erbij. Dit jaar is Too Hip for the Room dé band die voor dit spektakel gaat zorgen en bovendien hebben ze een speciale gast bij zich, Tineke Schoemaker, de leading lady van Barrelhouse. Dit unieke project is voor het eerst te bewonderen op Ribs & Blues.
Too Hip for the Room is sowieso een unieke band in Nederland. Want er lopen weinig (geen?) Rhythm & Bluesacts rond die maar liefst vijf blazers in de gelederen hebben. Naast eigen werk brengt Too Hip veel opnieuw gearrangeerde covers van bijvoorbeeld Southside Johnny en Delbert McClinton. Speciale gast is, zoals gezegd, Tineke Schoemaker. Zij zal met de band covermateriaal spelen van o.a. Otis Redding, Frankie Miller, Ann Peebles en Ray Charles. Bovendien staat er nog een heus duet tussen Tineke en Too Hip zanger Guido Paap op de setlist. Dat wordt waarschijnlijk kippenvel! We kunnen in ieder geval een vette soulblues set verwachten van deze groovende formatie.

www.toohip.nl

Southern Culture on the Skids (USA)
Slechts twee shows in NL!

Wellicht is Southern Culture on the Skiks (SCOTS) voor het grote publiek relatief onbekend, maar dit is typisch een bandje wat ook op Ribs thuishoort en waarschijnlijk veel nieuwe fans zal krijgen nadat je deze show hebt meegemaakt.
De band heeft zijn oorsprong in North Carolina, USA en dit trio mengt alle rootsstijlen door elkaar tot een bruisende en superopwindende cocktail. Rick, Mary en Dave stappen net zo makkelijk over van een surf deuntje tot garagerock om weer terug te keren naar early rock 'n roll en blueslicks. Onder het motto 'bij muziek gebeurt hetzelfde als bij een betovering of een medicijn' maken de SCOTS muziek die gericht is op je ziel en onderbuik.. Opzwepend, hitsig en altijd feel good! Een liveshow van de SCOTS is bijna een ceremonie waarbij het publiek altijd volledig in betrokken wordt. Deze band gaat uit van de heilzame werking van de vibes en golven die de muziek verspreiden. Met een lach en een traan, maar immer volledig puur en bovenal errug lekker! Check de site even van deze unieke band. Hierop kun je wat MP-3's downloaden. Overtuig jezelf!

www.scots.com

Canned Heat (USA)
Woodstock legende!

Een van de toppers op Ribs dit jaar is ongetwijfeld Canned Heat. Wie herinnert zich niet de legendarische Woodstock film, waarin deze eerste echte Boogie Bluesband prominent naar voren komt. Deze film begon met een uitgebreid intro op de tonen van het nummer "Going up the Country", een van de eerste succesnummers van de groep en inmiddels een popklassieker. Maar ook "On the Road Again" is een klassieker dat iedere rocker en biker als zijn lijflied beschouwt, net als het explosieve "Let's Work Together". Naast Woodstock speelde de band ook op het prestigieuze Monterey festival.
Canned Heat werd in 1965 opgericht door Bob 'The Bear' Hite en Alan 'Blind Owl' Wilson. De groep bestaat na meer dan 40 jaar nog steeds, maar het noodlot heeft in die periode verschillende malen toegeslagen. Beide oerleden zijn inmiddels overleden. Alleen drummer Adolfo 'Fito' de la Parra kan er zich nog op beroemen er vanaf het begin deel te hebben uitgemaakt.
Diverse albums zijn er door de jaren heen uitgekomen en tijdens een tournee in '66 maakt de groep kennis met de legendarische Britse bluesman John Mayal. Deze blueslegende werkte vervolgens mee aan het dubbele album "Living the Blues". Een nummer van deze plaat groeide uit tot een hooglied van de hippies, "Going Up The Country" (het nummer werd ook gebruikt in de originele versie van "Easy Rider", de cultfilm van Dennis Hopper).
Op dit moment bestaat de groep nog altijd uit een verzameling uitstekende muzikanten met vreemde bijnamen (The Baron, Dallas, The Gator) en dito referenties. Tijdens hun concerten spelen de huidige groepsleden uiteraard de oude succesnummers, maar stellen ook de nummers van hun laatste album voor. In maart 2003 kwam in Europa een laatste album van Canned Heat uit, "Friends in the Can", waaraan de intussen overleden blueslegende John Lee Hooker meewerkte. We zijn er donders trots op de deze fantastische band op Ribs & Blues 2005 staat!

www.cannedheatmusic.com

Julian Sas

Met sommige bands heeft de organisatie (en onze bezoekers ook hopen we..) een speciale band. We hebben het hier natuurlijk over de sympathieke Julian Sas. Maar ook Sas zelf heeft altijd warme gevoelens voor 'ons' festival in Raalte. Bovendien is er het afgelopen jaar genoeg gebeurd om deze gitaarbeul uit de mississippi-delta van Nederland (Beneden-Leeuwen) wederom naar Raalte te halen. Zo is de aloude triobezetting uitgebreid met de (Hammond-)toetsenist Pieter van Bogaert en is er een nieuwe plaat "Twilight Skies of Life".
Het bandgeluid op de nieuwe plaat is met de komst van Pieter behoorlijk verbreed. Maar Sas is van nature al een allesvreter en echt zo'n gitarist die bijna zijn gitaar mee naar bed neemt. Voor de nieuwe plaat hebben de vier heren lang in de eigen oefenruimte annex studio gezeten om vanuit de jams de nummers te smeden. En de komst van de wereldtoetsenist Bogaert kon Julian nieuwe paden bewandelen. Uiteraard is de aloude powerblues nog steeds het uitgangspunt, maar de subtiliteit wordt zeker niet uit het oog (c.q. oor) verloren. Liveshows van Sas zijn als vanouds. Spelen totdat je er bij neer valt en vier muzikanten waarvan de synergie vanaf spat. Vol goudeerlijk bluesrock met de overheerlijke gitaarerupties van Sas. Knallen met die hap!

www.juliansas.com

The Strikes

Wellicht herinneren Ribs & Blues bezoekers nog de jongen honden van Coup du Grace. Twee jaar geleden stond dit overheerlijke Red Devils achtige bandje (met dito smoelschuiver) op de planken. De naam is inmiddels veranderd in The Strikes, de muziek nog minstens zo heftig en de honden nog jong!
The Strikes zijn allen rond de 20, hebben een grote muil, zojuist hun eerste cd uit en geven iedere oude bluesknakker die bij de pakken neer is gaan zitten een ferme trap onder hun reet! Roadhouses zijn hun ultieme plekken, beer & whiskey in de hand, kapot glas op de grond en de messen recht op de tafel! Gevaarlijk, nietsontziend en met gierende banden door de binnenbocht, dat zijn The Strikes.
Zanger en smoelschuiver Big Pete doet zijn naam eer aan. Lester Butler heeft hem zeker geïnspireerd, maar wij kunnen slechtere inspiraties bedenken! Gitarist Jimmy Stringbreaker doet zijn naam eer aan. Zijn Strat hangt net als Hendrix om zijn schouders en zijn spel is nooit voorspelbaar. Zijn Ramones shirt behoort tot de vaste podiumoutfit. Bassist Spools lijkt de rest zelve, maar pas op voor hem. Als er een is waar je niet mee moet lopen f*%cken, dan is hij het wel! Jody 'the Hitter' op drums hoeft volgens ons geen verdere introductie.
OK, de grote mond hebben we nu genoemd, maar ze maken het live ook meer dan waar. Tot op 't bot, altijd vol overgave en zich geen reet aantrekkend van wie dan ook. The Strikes zullen ons aangenaam verrassen!

www.thestrikes.com

C.C. Adcock

'Sharp dressed man' (strak in het pak, slangenleren schoenen) C.C. Adcock is een vreemde eend in de bijt, maar daarom zeker niet minder lekker! Lafayette (Louisianna, de swamps van de States) is de thuisbasis van deze sublieme gitarist en zanger. Adcock blinkt uit in swampy rock 'n roll met zowel blues als Mexicaanse invloeden vol met gitaren met overstuurde tremolo en maffe soundscapes. Hij is een meester in geluiden. Zo koppelt hij twee Fender Twins zo aan elkaar dat de beide tremolo's elkaar versterken of juist in tegenfase staan. Maf, maar superopwindend.
Hij maakte twee platen tot op heden en vervulde veel gastbijdrages bij andere artiesten of verzorgde de productie. Als jong broekie trok C.C. Adcock met de legendarische producer Jack Nitzsche op (de lijst van beroemdheden met wie Nitzsche werkte is te lang om hier op te noemen). Nitzsche, die overleed in 2000, zag het helemaal in Adcock. Samen maakte ze demo's waarvan ook diverse stukken op de laatste plaat "The Lafayette Marquis" staan. C.C. Adcock neemt een prima begeleidingsband mee waaronder de legendarische drummer Doyle Bramhall. Deze Bramhall is de mentor geweest van wijlen Stevie Ray Vaughn, schreef diverse puike composities voor hem en heeft Stevie gecoacht in de zang. Op onderstaande weblink kun je ook meer info over deze man vinden.

www.yeproc.com/artist_info.php?artistId=371 (C.C. Adcock)
www.yeproc.com/artist_info.php?artistId=200 (Doyle Bramhall)

The Juke Joints

Vorig jaar bestonden The Juke Joints 20 jaar en dit feit werd uitgebreid gevierd met een dubbel-cd en uitgebreide tournee door binnen- en buitenland. Deze 'Masters of Rock Rollin' Blues' hebben door de jaren heen een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Met alle grote bluesartiesten werd het podium gedeeld en op veel grote festivals in het Britse Koninkrijk en de VS stond deze band op 'the bill'. In de legendarische Sun-studio in Memphis werd cd-materiaal opgenomen en het land van Rory Gallaghar, Ierland, is het tweede thuishonk van The Juke Joints. De band heeft er ook nooit een geheim van gemaakt een grote voorliefde te hebben van de doorleefde blues van Gallaghar en diverse nummers van deze legendarische Ier werden door The Joints opgenomen of live gespeeld. Vanmiddag kun je vast nog wel een oude klassieker uit de Rory doos verwachten. Maar ook het eigen materiaal van de band is om van te smullen. Lekkere boogie bluesrock met rock 'n roll invloeden is de hoofdmoot, maar ook voor een rustmoment met mandoline draaien The Juke Joints hun hand niet om. Kortom, dat de band al meer dan 20 jaar op de planken staat zal weer volop blijken als deze geoliede machine het podium bestijgt. Vol vuur, passie en overtuiging wordt het genieten bij deze puike band!

www.thejukejoints.com

Joe Bonamassa

We zijn er ontzettend blij mee dat de nieuwkomer op bluesgebied van 2004, Joe Bonamassa Ribs & Blues 2005 aflsluit. Deze Amerikaanse wereldgitarist komt met zijn eigen band naar Raalte voor een flink portie bluesrock.
Het succesverhaal van Joe Bonamassa in Europa leest weg als een spannend jongensboek. Zonder ook maar een platenmaatschappij geïnteresseerd te krijgen waren de bluesfans in Nederland (en de rest van Europa) al op de hoogte van dit nieuwe talent. Diverse 'betere' platenzaken kochten de cd's van Bonamassa direct vanuit Amerika om aan hun klanten te slijten. En die waren enthousiast en het werd gelijk duidelijk dat Bonamassa zou wel eens een hele grote kunnen gaan worden. Zijn gitaarstijl ligt in het verlengde van The Great Stevie Ray Vaughan, maar onmiskenbaar met een eigen stempel. Ook van invloed zijn Clapton, Robben Ford en Duke Robillard. En nu heeft hij dan eindelijk onderdak gevonden bij een distributeur in Nederland, zodat zijn laatste plaat "Had To Cry Today" overal verkrijgbaar is.
Live komt hij in de ouderwetse trioformatie, lekker los en vrij om de nummers iedere avond weer anders te spelen. Drummer Kenny Kramme en bassist Eric Czar zijn al enkele jaren de vaste begeleiders van Joe en dat hoor je er live vanaf, want op het podium gaat het er gigantisch op. Overtuig jezelf deze dag op Ribs, want we hebben hier te maken met een ruwe diamant waar we zuinig op moeten zijn en waar we bovendien nog lang plezier aan kunnen beleven.


www.jbonamassa.com