Ingezonden persbericht


How To Bluff Your Way In&

FRANK LLOYD: A true American Spirit!

door H. van Bergeijk

Maandag 30 mei, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

Op 8 juni 1869 werd Frank Lloyd Wright, de bekendste Amerikaanse architect van de twintigste eeuw, in Wisconsin geboren. Door zijn moeder Anna werd hij opgevoed volgens de principes van Friedrich Froebel, die een radicale nieuwe benadering had ontwikkeld om kinderen op speelse wijze groot te brengen. Bij Frank Lloyd Wright zouden de Froebeliaanse schema s en oefeningen zijn leven lang hun invloed behouden. Zijn ontwerpbenadering was erop gericht om door simpele vormen tot een bijna ornamentloze architectuur te komen, waarin functie en representativiteit een grote rol spelen. Zijn serie Prairie Houses betekende een omwenteling in de Amerikaanse smaak. Wright ontpopte zich al snel als belangrijkste vertegenwoordiger van de American Dream architectuur.

Het gebouw dat kan worden gezien als de climax in zijn loopbaan is het Guggenheim-museum in New York. Door de bijzondere vorm wordt de sterke relatie met de aarde benadrukt, een relatie die Wright in al zijn gebouwen tot uitdrukking wilde brengen. Ondanks dat Wright altijd overtuigd was van eigen kunnen, toont zijn architectuur bijzonder weinig van de hoogmoed die de contemporaine Amerikaanse samenleving tekent.

Herman van Bergeijk is docent aan de Faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Delft

How To Bluff Your Way In&

VERGANKELIJKHEID

door Midas Dekkers

Woensdag 8 juni, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

Het boek De vergankelijkheid gaat over het verval van alles en iedereen: van mens, dier, gebouw, natuur, de wereld; het is eigenlijk een pleidooi voor de aanwezigheid en zichtbaarheid van verval. De auteur Midas Dekkers verzet zich tegen de tijdgeest die alles verheerlijkt wat jong is en het oude verguist. Hij pleit voor het recht om oud te zijn (van gebouw en mens), om nog ouder te worden en dit onbeschaamd te tonen tot aan de ineenstorting toe. Want verval is natuurlijk en mooi. De aarde en alles daarop aanwezig, is steeds in verval. Het sterven is constant om ons heen. Leven is voor de mens een voortdurend sterven van de lichaamscellen. 'Het enige dat zo oud is als je denkt dat je bent bij je dood, zijn je hersenen,' schrijft Dekkers. Vanavond zal de spreker geheel in de stijl die we van hem gewend zijn- als een nuchtere bioloog, alles aangaande de vergankelijkheid voor ons ontleden.

Midas Dekkers is bioloog, schrijver, radio- en tv-maker en is de laatste spreker in de Studium Generale-reeks van dit voorjaar. Als auteur van het gelijknamige boek vertelt hij op de hem bekende, prikkelende wijze over de vergankelijkheid.

Burgwal 45-49, 2601 DC Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl