Gemeente Apeldoorn

Convenant legt afspraken vast over een schoon, heel en veilig Apeldoorns stationsgebied

Maandag 30 mei ondertekenen zes organisaties een convenant waarin afspraken vastgelegd zijn om gezamenlijk het beheer en de veiligheid in het Apeldoornse stationsgebied zo optimaal mogelijk te houden. De zes organisaties, die alle hun eigen rol en verantwoordelijkheid hebben in het stationsgebied, zijn gemeente Apeldoorn, provincie Gelderland, busmaatschappij BBA, de NS, politie en ROC Aventus.

Het station Apeldoorn en de stationsomgeving worden overdag als redelijk veilig beoordeeld, maar s avonds duidelijk minder. Door de politie zijn er in 2004 bijna 900 incidenten in de stationsomgeving geregistreerd, variërend van overlast en fietsendiefstal tot bedreiging en geweld. Diefstal vindt voornamelijk tussen 7 uur en 19 uur plaats; bedreiging, geweld, vandalisme en overlast voor een substantieel deel in de avonduren en nacht.

De komende jaren zal het stationsgebied ingrijpend verbouwd worden. Zo zal het Forumpark worden ontwikkeld. Dat wordt een gecombineerde bedrijfs- en woonomgeving met winkels en bedrijvigheid in de plint van de gebouwen. Verder zal er achter het station een groot Regionaal Opleidingscentrum verschijnen. Het betekent dat de komende twee jaar rond het station vele bouw- en wegwerkzaamheden plaatsvinden. Op de veiligheidsbeleving kan dit een negatieve invloed hebben.

De betrokken partijen hebben hun respectievelijke inspanningen gebundeld om er gezamenlijk toe bij te dragen dat zowel tijdens de bouwperiode als na afloop van de bouwwerkzaamheden de veiligheid en veiligheidsbeleving optimaal zijn. Daartoe is een veiligheidsoverleg ingesteld. De afspraken in dit kader zijn vastgelegd in het door de deelnemende organisaties te ondertekenen convenant. Partijen zullen elkaar onderling aanspreken op het nakomen van de hierin gemaakte afspraken over een schoon, heel en veilig stationsgebied.

Voor het laatst bijgewerkt op: 26-mei-2005 08:06