Provincie Limburg

Politie Limburg-Noord organiseert manifestaties voor 85 basisscholen 3500 leerlingen en begeleiders hebben zich aangemeld

Voor de zevende keer organiseert het politiekorps Limburg-Noord dit keer in samenwerking met de Provincie Limburg - de jaarlijkse eindmanifestaties Doe Effe Normaal voor de leerlingen van deelnemende groepen 8. Totaal nemen op 30 en 31 mei zon 3500 kinderen en begeleiders van 85 basisscholen uit Noord- en Midden-Limburg deel aan de totaal 4 manifestaties in Venlo die in het teken staan van het gedrag van jongeren op straat (Streetwise is de titel). Hiermee geven Provincie en politie aan de toekomstige middelbare scholieren de boodschap mee dat ze ook na de basisschool effe normaal moeten blijven doen.

De eindmanifestatie van het project Doe Effe Normaal is een begrip onder de scholieren geworden. Ook dit jaar is er weer voorzien in een gevarieerd programma dat veel interactieve elementen kent. Het omvat een kennisquiz en onderdelen als de modepolitie, de Gouden Tip en het petten raden. De deelnemende scholen zijn ook gevraagd om een affiche te ontwerpen als antwoord op de vraag: hoe kan het veiliger op straat. Er zijn maar liefst 33 inzendingen en alle affiches zijn tijdens de manifestaties te bekijken. Het winnende affiche zal na de zomervakantie ruim onder de aandacht worden gebracht in de regio Limburg-Noord, uiteraard met bronvermelding. Verder zitten er nog enkele verrassingen in het programma dat wordt gepresenteerd door een bekende Limburger wiens naam geheim blijft totdat de manifestaties beginnen. Het Mobiel Jeugd Team van de politie Limburg-Noord levert op een bijzondere wijze zijn bijdrage aan het evenement.

Inschrijven
Dit jaar heeft de politie een limiet gesteld aan het aantal manifestaties om het overzichtelijk te houden. Het aantal deelnemende leerlingen breidt zich namelijk uit en daarmee zou het aantal manifestaties naar rato ook toenemen. Dit zou betekenen dat er steeds meer menskracht, tijd en geld moest worden ingezet. Door het management werd daarom besloten om maximaal 2 dagen en dus 4 shows - uit te trekken voor deze Doe Effe Normaal-happening. De groepen 8 van alle aan het project deelnemende scholen uit Noord- en Midden-Limburg hebben zich kunnen inschrijven voor de manifestaties. Gelet op de limiet betekende dit dat er uiteindelijk 38 scholen moesten worden teleurgesteld. Inschrijving vond plaats op volgorde van binnenkomst van aanmelding. Er werd ook gekozen om de manifestaties op één plek te houden: de Maaspoort in Venlo. Als tegemoetkoming voor scholen buiten de gemeente Venlo is er busvervoer georganiseerd.

Het project
Sinds 1997 groeit het project Doe Effe Normaal als een inktvlek binnen Noord- en Midden-Limburg. Momenteel doen zon 175 basisscholen en 10.000 leerlingen mee aan het adoptieproject. Tienduizenden leerlingen gingen hen de afgelopen jaren voor. Sinds 1997 organiseert het politiekorps Limburg-Noord aan het einde van elk schooljaar voor de groepen 8 een eindmanifestatie Doe Effe Normaal. Dit is een afsluiting van het project voor deze aankomende scholieren middelbaar onderwijs. Het maakt inmiddels deel uit van het totale Doe Effe Normaal-project dat preventie en relatieverbetering tot doelen heeft. In het project geven schoolagenten in samenwerking met onderwijzers en externe partners aan de leerlingen les over zaken als discriminatie, vandalisme, verkeer, de politie, drugs-/alcohol-/gokverslaving, etcetera. Er ontstaat hierdoor een bepaalde band met de school welke relatie ook voor andere zaken wordt ingezet. De kinderen leren hierdoor beter omgaan met de maatschappelijke risicos die ze in de tienerleeftijd vaker kunnen en zullen ervaren. Tevens ontstaat er een goede relatie met de politie die uiteindelijk de veiligheid ook ten gunste moet komen.

27-5-2005 11:25