Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

25-05-2005

FOM-directeur Hans Chang krijgt Akademiepenning

Op maandag 30 mei a.s. ontvangt Hans Chang de jaarlijkse Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Die onderscheiding is bedoeld voor iemand die zich, naast zijn gewone werk, heeft ingezet voor de bloei van de wetenschap in Nederland. Hans Chang heeft volgens de Akademie grote verdiensten voor de wetenschapsbeoefening in het algemeen en het natuurkundig onderzoek in Nederland in het bijzonder.

Foto Eveline Jacq Dr. K.H. (Hans) Chang (59) werd aan de Universiteit van Amsterdam opgeleid als experimenteel fysicus. Na zijn promotie in 1972 werkte hij bij NWO en het ministerie van OCW. Sinds 1985 is hij directeur van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), een onderzoeksorganisatie op het gebied van de natuurkunde met meer dan duizend medewerkers.
Onder leiding van Chang heeft FOM een agendabepalende rol voor het Nederlandse onderzoek kunnen spelen. Hij zorgde voor een maatschappelijke oriëntatie van het onderzoek, haalde de relaties met het bedrijfsleven aan, en betrok ook andere en nieuwe vakgebieden, zoals de fysica van levensprocessen, bij FOM.

Chang is, aldus de KNAW, uitgegroeid tot een gezaghebbende figuur in de Nederlandse fysische gemeenschap, die bestuurlijk zeer actief is. Hij leidde de Nederlandse delegatie naar het Global Science Forum en hij was tot voor kort voorzitter van het European Strategy Forum for Research Infrastructure, dat zich bezighoudt met grote investeringen in wetenschappelijke apparatuur in Europa.

De Akademiepenning wordt op maandag 30 mei a.s. om 16.00 uur uitgereikt tijdens de jaarvergadering van de KNAW in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW, in Amsterdam.

Het programma van de dag ziet er als volgt uit:
* Jaarrede van prof. dr. W.J.M. Levelt, president van de KNAW
* Lezing door prof. dr. H.W. van Os over Rembrandts Offer van Abraham uit de Hermitage

* Uitreiking van de Akademiepenning 2005; dankwoord door dr. K.H. Chang 'Concurrentie om kwaliteit' en de samenwerking tussen academia en bedrijfsleven.

* Overdracht presidentschap aan prof. dr. F.P. van Oostrom

Voor publicitaire doeleinden is bovenstaande foto van dr. Chang in hoge resolutie (18 MB) beschikbaar. De foto is gemaakt door Eveline Jacq.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl