VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW betreurt NEE in Frankrijk

Den Haag, 30 mei 2005 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW betreurt het dat Frankrijk niet de kans heeft aangegrepen het functioneren van de Europese Unie te verbeteren. In het Franse referendum over de Europese Grondwet lijken oneigenlijke argumenten, zoals onvrede met de zittende regering, de Europese ontwerp dienstenrichtlijn en vrees voor afbraak van landbouwsubsidies, het te hebben gewonnen van de inhoud van de Grondwet. VNO-NCW hoopt dat Nederland op 1 juni de op basis van een inhoudelijke beoordeling 'ja' zegt tegen de grondwet,en daarmee wel voor méér democratie in Europa kiest.

Het Franse 'nee' betekent niet het definitieve einde van de Grondwet. Hoe meer landen uiteindelijk de Grondwet steunen, des te groter is de kans dat een land dat 'nee' heeft gestemd de Grondwet alsnog zal steunen. Circa eenderde van de lidstaten heeft de Grondwet al geratificeerd.

Volgens VNO-NCW verdient de Europese Grondwet een 'ja'-stem omdat deze een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie. Het biedt een EU die besluitvaardig is ook met 25 lidstaten of meer, die slagvaardiger en democratischer wordt, en die beter tegen andere machtsblokken zoals China, India en de VS kan opboksen.


---------------
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070 349 01 67 (anders via Angélique Heijl 06 524 54 939)

30 mei 05 10:54