Gemeente Wijdemeren


27/05/05

College wil regels kap van bomen vereenvoudigen

Met een nieuwe bomenverordening voor Wijdemeren wil het college de regels voor het kappen van bomen vereenvoudigen. Hoofdregel wordt dat bomen dikker dan 20 cm niet gekapt mogen worden. Wél wil het college een lijst van bomen hanteren die van het verbod zijn uitgezonderd. Er is dan geen kapvergunning nodig voor bomen uit de rozenfamilie, voor schubbladige cypresachtige coniferen en de zachthoutsoorten populieren, wilgen en elzen. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over de nieuwe verordening.

Tot dusverre waren de regels voor het kappen van bomen onderdeel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarbij hanteerde de gemeente als regel dat voor bomen dikker dan 15 cm een kapvergunning nodig is. De nieuwe maat van 20 cm dwarsdoorsnede is landelijk aanbevolen voor bomen van particulieren. Voor bomen in de openbare ruimte wil het college dezelfde criteria hanteren.

Voor het gebied van Wijdemeren vindt het college het belangrijk een kwalitatief en kwantitatief hoogwaardige bomenbestand te hebben. In 2004 heeft de gemeente al in kaart gebracht in welke gebieden de landelijke boswetregelgeving geldt en waar de gemeentelijke kapregelgeving van toepassing is. De nieuwe bomenverordening ziet het college als tweede stap in het moderniseren en vereenvoudigen van de kapregelgeving waarbij nodeloze regelgeving wordt afgeschaft. Burgers wordt het aanvragen van vergunningen, die ze tot dusverre in vrijwel alle gevallen gewoon krijgen, bespaard. Dit geldt ondermeer voor de populieren, wilgen en elzen. Deze bomen groeien snel, maar sterven ook vroeg waardoor takken en toppen makkelijk afbreken. Aan de andere kant is het voor een groene landelijke gelegen gemeente als Wijdemeren noodzakelijk het groene beeld van de gemeente in stand te houden en waar mogelijk te versterken.

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met de Bomenverordening wil het college deze parallel met een nieuwe APV invoeren. Bij de invoering wil het college veel voorlichting geven via de gemeentepagina en de media.