PvdA Europees parlement


Emine Bozkurt

Brede steun voor rapport Bozkurt over vrouwenrechten Turkije

30 mei 2005
Brussel, 26 mei 2005 Het rapport over vrouwenrechten in Turkije van PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt is met een grote meerderheid aangenomen in de Commissie Vrouwenrechten van het Europees Parlement. Het rapport prijst Turkije voor de nieuwe wetgeving over vrouwenrechten, maar stelt dat er nu vooral in de praktijk veel moet veranderen. Zo moeten er meer opvanghuizen komen voor vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld. Ook moeten er quota komen voor vrouwen in de Turkse politiek als een tijdelijke maatregel om de teleurstellende participatie van vrouwen in de politiek te verbeteren.

Het rapport is aangenomen met steun van alle fracties in het Europees Parlement. Ook de vrouwenbeweging in Turkije zelf is verheugd met het rapport. Voor de stemming had zij de europarlementariërs opgeroepen het rapport te steunen.

Emine Bozkurt spreekt volgende week in Turkije met de regeringspartij van premier Erdogan over vrouwenrechten in Turkije. De Turkse regering heeft toegezegd, evenals de Europese Comissie, het rapport uiterst serieus te nemen. Adequate bescherming van vrouwenrechten is een belangrijke voorwaarde voor Turks lidmaatschap van de Europese Unie.

In juli zal het volledige Europees Parlement zich uitspreken over het rapport van Bozkurt.