Gemeente Den Haag

mei 2005
Het Riool leeft in Haags Atrium! (26 mei)

Riolering is tegenwoordig heel normaal. Via toilet, douche en keuken loopt het afvalwater het riool in; regenwater verdwijnt op straat in de rioolputten. Het riool spreekt echter niet tot de verbeelding; het ligt onzichtbaar onder de grond en vrijwel niets verraadt zijn aanwezigheid. Alleen bij een verstopping valt het belang van een goed functionerend rioolsysteem op.

Toch ligt alleen in Den Haag al zo'n 1300 km riool. Om de wereld van het riool onder de aandacht te brengen, vindt in het Atrium van het Haagse Stadhuis de tentoonstelling ´Het riool leeft´ plaats, van maandag 30 mei t/m donderdag 2 juni. Wethouder Smits (Nieuwe Gebieden en Duurzaamheid) opent de tentoonstelling maandag 30 mei om 14.30 uur.

Interactief
De tentoonstelling 'Het riool leeft' richt zich vooral op de jonge inwoners van Den Haag in de leeftijdsgroep 8 t/m 16, maar is voor iedereen de moeite waard. Het is een verassende, interactieve tentoonstelling die de bezoeker op een spannende manier mee neemt door de wereld van het riool.

Zo kan men bijvoorbeeld met verschillende modellen en computers riolen inspecteren, het rioolsysteem van een wijk verbeteren of ontdekken hoe een riool werkt. Daarnaast is het zelfs mogelijk om, onder begeleiding, in het rioolgemaal aan het Huygenspark af te dalen.

Op 30 mei vanaf 12.00 uur en op 1 juni de gehele dag, staan er voor het stadhuis een 10-tal voertuigen van bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van de riolering. Bij elk voertuig is een medewerker van het betreffende bedrijf aanwezig om uitleg te geven. Kortom, voor ieder wat wils!

Aquamarijn Blauw
Naast dit alles zal ook een gedeelte van het scholenproject 'Aquamarijn Blauw' te zien zijn. In dit project doen leerlingen van het Voortgezet Onderwijs in Den Haag onderzoek naar de kwaliteit van het oppervlaktewater in hun directe schoolomgeving. Op diverse panelen wordt in het kort o.a. aangegeven wat het project inhoudt en welke partijen hierbij betrokken zijn. Ook zullen enkele leerlingen de resultaten van het afgelopen schooljaar presenteren.

Tijdens de tentoonstelling zijn er mensen van de afdeling Riolering en Waterbeheersing van de gemeente Den Haag aanwezig om vragen te beantwoorden of een toelichting te geven

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op www.denhaag.nl/water.