Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Nieuwe inzichten nandrolonzaken

(30-05-2005)

Nieuwe wetenschappelijke inzichten wijzen erop dat er in een urinemonster reststoffen van nandrolon kunnen worden aangemaakt, zonder dat de betreffende sporter doping heeft genomen. Het Wereld Anti-Doping Agentschap heeft alle dopinglaboratoria in de wereld geïnformeerd over de wijze waarop deze factor kan worden uitgesloten.

Sinds eind jaren '90 testten een groeiend aantal sporters positief op nandrolon. Ook Nederlandse sporters waren hierbij betrokken, te beginnen met Troy Douglas in 1999. In 2001 volgden de voetbalinternationals Edgar Davids, Frank de Boer en Jaap Stam. De wetenschap kwam destijds met verschillende mogelijke verklaringen voor deze hausse aan nandrolonzaken. Na veel onderzoek kon worden geconcludeerd dat de meest reële oorzaak voor deze hausse lag in het feit dat de consumptie van voedingssupplementen kan leiden tot een positieve dopinguitslag op nandrolon (zie de NZVT-site). Twee recente publicaties hebben echter een nieuwe mogelijke oorzaak gegeven. Het blijkt dat er in het urinemonster, nadat het is afgenomen, door enzymatische activiteit reststoffen van nandrolon kunnen ontstaan.

Onverwachte omzetting
In een gezamenlijk onderzoek van de dopinglaboratoria in Keulen en in Oslo wordt bewezen dat het mogelijk is dat in een opgeslagen urinemonster uit androsteron (een stof die iedereen via de urine uitscheidt) de stof 19-norandrosteron (19-NA) wordt gevormd. 19-NA is de stof die tot nu toe altijd werd beschouwd als een 100% aanwijzing dat er nandrolon is toegediend, mits de waarde van 19-NA hoger is dan
2 nanogram per milliliter urine (kleinere hoeveelheden kunnen een enkele keer voorkomen). Deze onverwachte vorming van 19-NA wordt groter naarmate er meer androsteron in de urine aanwezig is, naarmate de transporttijd van het urinemonster toeneemt en naarmate de transportomstandigheden warmer zijn.

De mogelijkheid tot vorming van 19-NA is onomstotelijk bewezen door gebruik te maken van speciale androsteronmoleculen. Deze zijn gedeutereerd, oftewel één waterstofatoom van het molecuul is vervangen door een waterstofatoom met een dubbele moleculaire massa. Hierdoor wordt de biologische werking van het molecuul niet veranderd, maar de fysische eigenschappen wel, en daarmee wordt de mogelijkheid gecreëerd om dit specifieke molecuul te detecteren. In alle onderzochte monsters werd gedeutereerd 19-NA aangetroffen.

Het artikel gaat niet in op de schaal waarop deze mogelijkheid zich voor kan doen, of op welke wijze de omzetting wordt veroorzaakt. Deze aspecten zijn nog niet voldoende bekend. Wel wordt aangegeven dat de mate waarin de omzetting gebeurt gering is: hooguit 0,1% van de aanwezige androsteron wordt omgezet. Dit komt neer op een maximale verhoging van de 19-NA waarde van slechts enkele nanogrammen per milliliter.

Er is in 2003 een soortgelijke zaak geweest, toen de Keniaanse atleet Lagat aanvankelijk positief testte op EPO. Ook in de urine van Lagat vond een tot dan toe onbekende vorm van "activiteit" plaats, waardoor er EPO-vormen werden aangemaakt die in eerste instantie leken te wijzen op verboden EPO-toediening. De dopinglabs hebben toen binnen korte tijd de bestaande EPO-testen aangepast, waardoor deze mogelijkheid tot het verleden ging behoren.

Gevolgen
De gevolgen van deze nieuwe inzichten zijn op dit moment nog niet goed te overzien. Het valt niet uit te sluiten dat bij nandrolonzaken in het verleden deze tot nu toe onbekende omzetting een bepalende rol heeft gespeeld bij het overschrijden van de grenswaarden. Inmiddels heeft het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) inmiddels naar alle dopinglaboratoria een richtlijn uitgevaardigd hoe de laboranten dienen te toetsen op een mogelijke omzetting van androsteron naar 19-NA. Ook wordt een aanvullende test aanbevolen, alvorens een urinemonster positief te verklaren op nandrolon.

Literatuur
J Grosse, P Anielski, P Hemmersbach, H Lund, RK Mueller, C Rautenberg & D Thieme. Formation of 19-norsteroids by in situ demethylation of endogenous steroids in stored urine samples. Steroids 70(8): 499-506, 2005.

D Thieme, P Anielski, J Grosse, P Hemmersbach, H Lund & C Rautenberg. Kinetic of in-situ demethylation of deuterated endogenous steroids in urine samples. In: Recent advances in doping analysis (12); Proceedings of the Manfred Donike workshop 2004. W Schänzer, H Geyer, A Gotzmann & U Mareck (eds). Verlag Sport & Buch Strauß, Köln, Duitsland: 177-88, 2004. Deze publicatie is te downloaden als pdf-bestand.