Gemeente Dongen


Prioriteitennota: inzicht in plannen 2006 en financiële gevolgen 30-05-2005
Gemeente financieel in rustiger vaarwater
Het college van B en W verwacht dat er voor 2006 een sluitende begroting gepresenteerd kan worden. Op basis van het nu bekende financiële perspectief wordt verwacht dat extra bezuinigingen voorkomen kunnen worden in 2006. Tegelijkertijd ziet het college echter geen ruimte voor nieuw beleid dat niet verplicht of onvermijdelijk is. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten die het college in de Prioriteitennota 2006 beschrijft. De schijnwerper zal in 2006 gericht zijn op ontwikkelingen als de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de centrumontwikkeling, de voorbereiding en uitvoering van het multifunctioneel sociaal cultureel centrum en het Verkeersbeleidsplan en de ontwikkeling van De Beljaart. De gemeenteraad behandelt de Prioriteitennota op 30 juni.

We hebben het diepste van het dal bereikt, zegt wethouder Ad van Beek. We klimmen er langzaam uit, maar we moeten de ingezette bezuinigingen van de afgelopen jaren verder uitvoeren. Bijvoorbeeld de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat, waar nog steeds een aantal plaatsen via natuurlijk verloop moeten verdwijnen. Verder gaan de budgetten nog niet omhoog en is er geen ruimte voor nieuw beleid. We hebben voorlopig onze handen nog vol de uitvoering van bestaand beleid en de in gang gezette beleidsvoornemens voor 2006.

Sluitende begroting
Het college verwacht dus dat er een sluitende begroting voor 2006 gepresenteerd kan worden. Dit verwachten zij op basis van de doorraming van bestaand beleid, de doorrekening van de financieel-technische uitgangspunten en de inventarisatie van verplicht en onvermijdelijk nieuw beleid. Daarvoor is het niet noodzakelijk, dat er bezuinigd wordt. Het college verwacht op basis van de sluitende begroting dat er ook geen verdergaande lastenverzwaring nodig is, dan de lastenverzwaring zoals die eerder besloten en vastgelegd is.
Bij deze verwachting geldt als belangrijke aanname, dat de ontwikkeling van de algemene uitkering van de Rijksoverheid aan de gemeenten zodanig is, dat hieruit de loon- en prijsontwikkeling kan worden gedekt. De gemeente heeft hier nog geen zekerheid over, omdat zij de zogenaamde Meicirculaire van de Rijksoverheid nog niet ontvangen heeft. In de Meicirculaire schets de Rijksoverheid het beeld voor het komende jaar voor de gemeenten. Ook is voor de gemeenten dan duidelijk hoeveel zij van het Rijk aan financiële bijdragen ontvangen. Mocht de Meicirculaire negatief voor de gemeenten uitpakken, dan is er voor ons alsnog werk aan de winkel om een sluitende begroting te krijgen, aldus wethouder Van Beek.

Geen nieuw beleid
Bij de inventarisatie van nieuw beleid heeft het college zicht beperkt tot enerzijds verplicht nieuw beleid. Dat is het beleid waartoe de gemeente wettelijk en/of contractueel gehouden is. Anderzijds heeft het college zich ook beperkt tot dringend noodzakelijk nieuw beleid. De gemeente is weliswaar niet verplicht beleid te ontwikkelen, maar in feite bestaat er geen keuzemogelijkheid. Andere beleidsvoornemens, hoe gewenst op zich ook, zijn op basis van dit standpunt dan ook niet opgenomen.
Behalve vanuit budgettaire en organisatorische optiek bezien, vindt het college het, gelet op het aflopen van de huidige zittingsperiode c.q. de naderende gemeenteraadsverkiezingen, ook bestuurlijk passend om terughoudend om te gaan met nieuw beleid. Het collegeprogramma, dat het bestuurlijk ambitiekader voor de huidige zittingsperiode vormt, beschouwt het college ook voor het komende begrotingsjaar als leidend.

We kiezen voor continuering, aldus het college. In 2006 zullen we zowel bestuurlijk als ambtelijk de handen vol hebben aan de uitvoering van bestaand beleid. Daar komen de in gang gezette beleidsvoornemens voor 2006 bij. Hierdoor ligt er al zoveel op ons bord, dat er geen nieuw beleid bij past. We verwachten ook niet dat er zich volgend jaar een acuut maatschappelijk probleem voordoet, dat we met nieuw beleid moeten oplossen.

Geen keuzemogelijkheid voorgesteld
De Prioriteitennota kent, in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar, geen keuzemogelijkheden voor de gemeenteraad. Volgens het college is het niet zinvol en niet nodig, om de raad allerlei bezuinigingsmogelijkheden voor te leggen, zoals in voorgaande jaren het geval was.
Daarbij komt dat de in 2004 met de beleidsanalyses aan de raad voorgelegde keuzemogelijkheden, die in totaal circa 2,4 miljoen omvatten, reeds voor het merendeel zijn opgenomen in de begroting 2005. Daarmee staan die keuzemogelijkheden nu niet meer open. Voor wat betreft vele van de andere keuzemogelijkheden geldt, dat deze politiek-bestuurlijk niet gewenst c.q. niet aanvaardbaar zijn bevonden. Dat betekent dat de keuzemogelijkheden die nu nog openstaan beperkt zijn. Ook om die reden zijn in de Prioriteitennota geen keuzemogelijkheden opgenomen.

Raadsbehandeling
Dat het college de raad geen keuzemogelijkheden voorlegt, neemt niet weg dat de raad kan besluiten om tot beleidswijzigingen over te gaan. De raad zal bij een mogelijk andere keuze dan die van het college, ook moeten aangeven welke activiteiten niet uitgevoerd hoeven te worden. Op 30 juni is hier meer duidelijkheid over.