Gemeente Dongen


Jaarrekening 2004 30-05-2005
Ondanks forse bezuinigingen positief resultaat jaarrekening Op 7 juli behandelt de gemeenteraad de jaarstukken van 2004. De jaarstukken bestaan uit het tekstuele Jaarverslag 2004 en de cijfermatige Jaarrekening 2004. In het Jaarverslag 2004 kijkt de gemeente Dongen terug naar het gevoerde beleid en bestuur in het afgelopen kalenderjaar. In de jaarrekening worden de daadwerkelijk gerealiseerde resultaten afgezet tegen de verwachte resultaten, die vermeld stonden in de begroting voor 2004.

In de Programmabegroting 2004 is destijds een pakket bezuinigingsmaatregelen gepresenteerd van meer dan 2 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders is verheugd te kunnen melden dat, ondanks dit forse bezuinigingspakket, uiteindelijke een positief jaarrekeningresultaat van 34.000 is gerealiseerd. De belangrijkste ontwikkeling betreft het tegenvallende resultaat op het budget voor de uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Dit resultaat kon gelukkig opgevangen worden door een voordeel op de uitvoering van de nieuwe Wet Werk en Bijstand; een hogere algemene uitkering uit het Gemeentefonds én een incidentele winst op de grondexploitatie.

Nieuwe verslaggevingsvoorschriften: verantwoording over resultaten Het Jaarverslag 2004 is het eerste jaarverslag in dualistische stijl. Naast de gebruikelijke financiële verantwoording is nu ook een verantwoording opgenomen over het realiseren van de doelstellingen, die in de begroting waren opgenomen. In de programmaverantwoording worden de volgende vragen beantwoord:

* Wat hebben we bereikt?

* Wat hebben we daar voor gedaan?

* Wat heeft het gekost?

Enkele belangrijke gerealiseerde doelstellingen, verdeeld over de programmas, zijn:

* een goede tevredenheid van onze klanten over de dienstverlening van de gemeente. Uit het klanttevredenheidonderzoek blijkt dat de gemeente Dongen tevreden klanten heeft. Het grootste deel van de klanten krijgt waar het voor komt, hoeft niet lang te wachten, is tevreden over de openingstijden, de fysieke aspecten van het gebouw en over de medewerkers (93 % van de bezoekers is tevreden over het bezoek aan het gemeentehuis);

* de realisatie van herinrichting van het Europaplein;
* de sanering van de vijvers De Biezen;

* de wijziging van de inzamelsystematiek voor het grofvuil;
* dat er is een grote investeringsimpuls in de schoolgebouwen voor het basisonderwijs is gerealiseerd;

* de ingebruikname van de nieuwe sporthal De Salamander;
* de vaststelling van de nota Integrale Veiligheid en Leefbaarheid, die gaat leiden tot een vergroting van de objectieve en subjectieve veiligheid en daarmee van de leefbaarheid, evenals tot een verkleining van de veiligheidsrisico's in de gemeente Dongen.

Accountantscontrole
De Jaarrekening 2004 is gecontroleerd door een accountantskantoor. De accountant heeft een goedkeurende verklaring afgegeven over het getrouwe beeld van de jaarrekening. Wegens nieuwe regelgeving van de rijksoverheid moet de accountant voortaan ook iets melden over de rechtmatigheid van de totstandkoming van de jaarrekening. Dit houdt in dat de gemeente moet kunnen aantonen dat zij zich in 2004 aan alle interne en externe wet- en regelgeving heeft gehouden. Aangezien de regelgeving nog vrij nieuw is en de werkwijze op de regelgeving moet worden aangepast, was het in een aantal gevallen niet meer mogelijk om alles achteraf te controleren. Bij de reguliere controle heeft de accountant overigens geen onrechtmatigheden geconstateerd.