Gemeente Barneveld


Scholen krijgen subsidie voor cultuureducatie

Cultuur in de schijnwerpers op Barneveldse basisscholen

Afgelopen week is bekend geworden dat 19 basisscholen uit de gemeente Barneveld een subsidie van 10,90 per leerling ontvangen voor cultuureducatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De scholieren op deze scholen zullen merken dat cultuur een plek krijgt in het lesprogramma bijvoorbeeld door museumbezoek of theaterproducties op school. Bureau Cultuureducatie van de gemeente Barneveld ziet de inspanningen van de afgelopen jaren hiermee beloond.

Landelijk hebben zich dit jaar 3010 scholen aangemeld voor de subsidie, waarvan 2043 de subsidie hebben gekregen. De meeste Barneveldse scholen die de subsidie hadden aangevraagd hebben hem gekregen.Vorig jaar ontvingen ook al 6 scholen de subsidie: momenteel heeft dus 86 % van de Barneveldse basisscholen de regeling ontvangen. De regeling maakt het scholen mogelijk hun visie op cultuureducatie te bepalen en uit te voeren in samenwerking met de eigen culturele omgeving.

Keuze scholen De scholen kunnen zelf kiezen waaraan het subsidiegeld wordt uitgegeven. Zo kan gekozen worden voor meer museabezoek, naar het gemeentearchief, de muziekschool op school, vaker naar de bibliotheek, kunstenaars in de klas, theaterproducties in de school en ook is het mogelijk dat de docenten zich laten bijscholen om zodoende beter muziek- of beeldend onderwijs te kunnen geven.

Hart voor Cultuureducatie In 2004 verscheen de notitie Hart voor Cultuureducatie van de gemeente Barneveld: de gemeente wil in navolging van het rijk helpen cultuureducatie een vaste plek te geven op de scholen. Het Bureau Cultuureducatie treedt daarom op als intermediair tussen scholen en culturele aanbieders, geeft een nieuwsbrief uit, en heeft ook het indienen van de subsidieverzoeken gecoördineerd. Mutatiedatum 30/05/2005