Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 175

datum: 30 mei 2005

Themabijeenkomst industrieel erfgoed in Amersfoort

'Alleen met passende bestemming is behoud van gebouwen en plekken mogelijk'

Amersfoort kan alleen haar industrieel erfgoed bewaren, wanneer er voor de gebouwen en plekken een passende bestemming wordt gevonden. Behoud van industrieel erfgoed, zonder dat de gebouwen gebruikers hebben, is onhaalbaar. Maar als dat lukt, dan geven deze gebouwen een meerwaarde aan een nieuwe plek. Deze conclusies werden afgelopen vrijdag breed onderschreven door zo'n tachtig mensen die deelnamen aan een themabijeenkomst over industrieel erfgoed in Amersfoort. Deskundigen uit heel het land bespraken de mogelijkheden en beperkingen van industrieel erfgoed met mensen die in Amersfoort betrokken zijn bij dit onderwerp. Wethouder Jonkman van monumentenzorg: ,,Dit is de aftrap van een periode waarin we met elkaar gaan bepalen hoe we ons industrieel erfgoed waarderen en hoe we ermee om willen gaan''.

Identiteit
Voorbeelden uit heel Nederland toonden dat behoud van oude industriegebouwen en gebieden alleen haalbaar en zinnig is, wanneer passende bestemmingen worden gevonden. Alle deelnemers waren het erover eens dat industrieel erfgoed de stad een waardevolle en unieke betekenis en identiteit kan geven. De panden kunnen voor de noodzakelijke continuïteit binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad zorgen en kunnen ook bepalend zijn voor een nieuw stedenbouwkundig plan. Een groot voordeel van deze aanpak is, dat nieuwe bewoners zich van begin af aan met de nieuw vormgegeven plek verbonden voelen. De themabijeenkomst was georganiseerd op initiatief van de Oudheidkundige Vereniging Flehite in samenwerking met de gemeente, de Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (SIESTA) en de Utrechtse Stichting Industrieel Erfgoed (USINE).

Inventarisatie
Amersfoort zal binnenkort de inventarisatie van het gebied tussen het spoor en de Eem presenteren. Daarin staan vijftien panden en complexen beschreven. Een goed voorbeeld is het voormalige pakhuis d'Eersteling, dat na een ingrijpende restauratie nu een kantoorbestemming heeft gekregen. Voor het strategisch gelegen pakhuis 't Spijkertje wordt op dit moment naar nieuwe gebruiksmogelijkheden gezocht. De eigenaar van de voormalige Erdal-fabriek, Sara Lee, gaf aan dat dit bedrijf ook de komende jaren met trots van dit monumentale complex gebruik zal maken.

Uit de voorbeelden van projecten in Gouda zoals de plateelfabriek en de Coberco-fabriek in Arnhem, bleek dat behoud van industrieel erfgoed een zaak van lange adem is. Jarenlang zijn bestuurders, bewoners, eigenaren, bedrijven, ontwikkelaars en liefhebbers van industrieel erfgoed in gesprek met elkaar voordat het tot ontwikkeling komt. Duidelijk was dat niet alles behouden moet willen worden, omdat dat niet realistisch is. De beste manier om industrieel erfgoed bewaard te krijgen, is dat het dagelijks gebruikt en onderhouden wordt, aldus een breed gedeelde conclusie van de bijeenkomst.

Informatie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anja Vonk, communicatieadviseur gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 49 99 of e-mail a.vonk@amersfoort.nl

---- --