Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


HISWA Vereniging en RECRON tegen plannen waterpeilverlaging Kop van Overijssel

Driebergen, 30 mei 2005

Het Watergebiedsplan voor de Kop van Overijssel van het Waterschap Reest en Wieden wordt door brancheorganisaties HISWA Vereniging en RECRON afgewezen. Beide organisaties constateren dat het waterschap volstrekt voorbij gaat aan de belangen van de watersportbedrijven, recreatieondernemers, recreanten en ook de inwoners. Het waterschap wil in de zomer het waterpeil in de Kop van Overijssel verlagen, een maatregel die zorgt voor problemen met de pleziervaart in dit gebied.

Jan Ybema, regiomanager van HISWA Vereniging, heeft de waterschapsplannen bestudeerd: "Ik word hier niet vrolijk van omdat letterlijk door het Waterschap wordt gesteld dat baggeren te duur is en het daarom beter is om in droge periodes pleziervaarders te weren met boten met meer dan vijf PK. Dit is de omgekeerde wereld aangezien het Waterschap juist als taak heeft de wateren op diepte te houden. Ook de constatering dat er 40 riooloverstorten in het gebied aanwezig zijn zonder de vermelding wat de invloed is op de waterkwaliteit getuigd van het afschuiven van verantwoordelijkheden". Verder denken HISWA Vereniging en RECRON dat een lager waterpeil ook betekent dat er muggen in de Kop van Overijssel zullen opduiken. "Vanuit toeristisch oogpunt is dit niet wenselijk", aldus Ybema.

De toeristische branches zouden graag zien dat het Waterschap de belangen van de watersportsector volwaardig mee laat wegen bij de plannen tot waterpeilverlaging. Een eenzijdige nadruk op natuur gaat voorbij aan de leefbaarheid van het gebied. De planologische status van vaarwegen staat niet zonder meer toe dat het waterpeil wordt verlaagd. Dat het Waterschap van HISWA Vereniging en RECRON een dergelijke reactie kon verwachten mag niet als een verrassing komen, omdat beide organisaties al eerder hun zorgen kenbaar hebben gemaakt.


------