D66

Het D66-Platform Kenniseconomie heeft tijdens het voorjaarscongres van D66 in Nijkerk Het manifest Verzekering van onze toekomst overhandigd aan D66 Minister van Economische Zaken Laurens-Jan Brinkhorst. Het manifest geeft een visie op de kenniseconomie en tien concrete acties voor versterking van de kenniseconomie.

Het Kenniseconomie Platform maakt zich zorgen. Het is lang geleden dat de Nederlandse economie kromp, maar sinds het eerste kwartaal van dit jaar doet deze situatie zich voor. Samen met Italië behoort Nederland tot de zorgenkindjes van Europa. Ook op innovatiegebied verliezen we momentum. Toch dringt dit nog niet echt door. Het Kabinet is weliswaar druk doende met voorstellen van het Innovatieplatform, maar het zet nog niet echt zoden aan de dijk. Dat komt deels doordat er niet substantieel financiële ruimte gemaakt wordt voor nieuw beleid.

Toch heeft Nederland een uitstekende uitgangspositie om met de aanwezige bedrijven, onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten een nieuwe Gouden Eeuw in te zetten. Daartoe is een programma nodig met enkele doelgerichte acties rondom zes economische speerpunt clusters in Nederland. In deze clusters werken 1,5 miljoen mensen, ofwel 30% van de beroepsbevolking in de private sector. Daar tegenover staat dat hier de helft van de inkomsten in Nederland gegenereerd worden. Verzekering van onze toekomst gaat hier op in.

Het Kenniseconomie Platform is een denktank van D66 en bestaat uit meer dan vijftig leden met ervaring in innovatie en onderwijs. Hun achtergrond varieert: het zijn innovatie deskundigen bij multinationals, ondernemers in MKB, hoogleraren, wetenschappelijk medewerkers, studenten, innovatie beleidsmedewerkers bij rijksoverheid en provincie en consultants uit de ondersteunende organisaties van EZ en OCW. Daarmee onderscheidt het platform zich wellicht enigszins van het Innovatieplatform dat vooral bestaat uit CEOs en bestuurders die beslissen over innovatie en onderwijs. Het platform organiseerde in oktober 2004 De Nationale Kenniseconomie Conferentie aan de TU/e, waaraan meer dan 300 mensen deelnamen.

- download hier de complete tekst van het manifest (.pdf)

- www.d66kenniseconomie.nl

21-5-2005 15:45