Ingezonden persbericht


Afdeling De Baarsjes

** Persbericht **

PvdA De Baarsjes: vrachtwagens weren uit Jan van Galenstraat

Amsterdam, 30 mei 2005 - De Partij van de Arbeid in De Baarsjes wil dat vervuilende vrachtwagens de Jan van Galenstraat voortaan mijden. De Jan van Galenstraat staat in de top-tien van meest vervuilde straten van Amsterdam. Bewoners klagen al lang.

De Jan van Galenstraat in Amsterdam-West wordt nu dagelijks door tientallen vrachtwagens gebruikt die hun vracht komen laden en lossen in Foodcenter, het terrein van de martkhallen. "De luchtvervuiling door uitlaatgassen (fijnstof en stikstof) is zo hoog dat het inademen van de uitlaatgassen gelijk staat aan 10 sigaretten per dag. Aan die situatie moet én kan een einde komen," zegt Martijn de Keizer, fractievoorzitter van de PvdA in De Baarsjes. Bewoners klagen al lang over de vervuiling.

De vrachtwagens kunnen gemakkelijk gebruikmaken van de tweede ingang van Foodcenter aan de Haarlemmerweg. Zo vermijden ze de bebouwde kom en komen ze toch op hun bestemming. "Nu maken vrachtwagenchauffeurs geen gebruik van deze route omdat hij niet of nauwelijks is aangegeven," aldus De Keizer. Bijkomend voordeel is dat de verkeersveiligheid toeneemt.

De PvdA in de Baarsjes vindt dat de stadsdeelwethouders van Westerpark en De Baarsjes snel om tafel moeten gaan zitten om de bewegwijzering te veranderen zodat de vrachtwagens niet langer meer door de Jan van Galenstraat rijden. Ook met Food Plaza moeten afspraken worden gemaakt. De fractie van de PvdA in de stadsdeelraad zal deze kwestie binnenkort aan de orde stellen.