Gemeente Bernheze


Nieuw systeem rioolheffing werkt goed

Op 1 januari 2004 heeft de gemeente Bernheze een nieuw systeem voor rioolheffing ingevoerd. De heffing gebeurt sinds die datum niet langer op basis van een vast bedrag maar op basis van een tarief per afgenomen kubieke meter water. Bovendien wordt de heffing en inning verzorgd in samenwerking met het waterleidingbedrijf. De invoering van het nieuwe systeem is goed verlopen, blijkt uit de evaluatie.

Door het nieuwe systeem kunnen inwoners van Bernheze zelf hun rekening beïnvloeden. Door minder water te gebruiken daalt de rioolheffing. In 2004 heeft dit echter nog niet geleid tot een lager waterverbruik. Dit is in de afgelopen jaren namelijk ongeveer gelijk gebleven.

Afbouwregeling voor huurders

In het nieuwe systeem wordt de rioolheffing in rekening gebracht bij de gebruikers en niet bij de eigenaren, volgens het principe de vervuiler betaalt. Dit betekent hogere lasten voor huurders. Om de huurders tegemoet te komen geven Woonmaatschappij Maasland en woningstichting De Kleine Meierij hun voordeel over 2004 tot en met 2006 terug aan de huurders. Dit wordt geleidelijk afgebouwd. Pas in 2007 betalen de huurders de volledige gebruikersheffing.

Kortingsregeling

De gebruiker hoeft niet te betalen voor water wat wel gebruikt wordt, maar niet afgevoerd wordt via het riool, zoals bijvoorbeeld het drinkwater van vee. In 2004 is de kortingsregeling aan maar liefst 230 gebruikers toegekend.

Ontwikkeling tarief

De raad heeft bepaald dat de rioolheffing op termijn volledig kostendekkend moet zijn. In 2004 was er een kostendekkendheid van 50 %. De prijs per m3 was 0,50. Vanaf 2006 stijgt het tarief met 10 procent per jaar om stapsgewijs te groeien naar 100% kostendekkendheid.