Gemeente Heeze-Leende


Etagelinde Kaatsveld Leenderstrijp

Etagelinde Kaatsveld Leenderstrijp Op het kaatsveld in Leenderstrijp staat een etagelinde. Deze boom is sterk aan het aftakelen.

De etagelinde heeft een geschatte leeftijd van 200 tot 250 jaar en is opgenomen in het landelijk register van monumentale bomen in Nederland. De toestand van de boom is zorgwekkend, de stam is aangetast door een agressieve schimmel wat houtrot tot gevolg heeft. De boom is om veiligheidsredenen ingekort. Recentelijk is er een tak uitgebroken. Het blijkt dat behandeling van de boom niet meer zinvol is. De buurt heeft onlangs haar zorgen uitgesproken en ziet graag een etagelinde op deze locatie terug.

Aangezien de boom sterk aan het aftakelen is, is kappen de enige oplossing. Het is van belang een goed alternatief te vinden voor herplant. Een directe herplant is niet verstandig, aangezien de agressieve schimmel in de grond zit. Het is beter enkele jaren te wachten en eventueel grondwisseling toe te passen.

Binnen de gemeente staat een lindeboom die geschikt is om als etagelinde te dienen en dus op de plek van de huidige boom kan komen. Het maken van een etagelinde is vakwerk. Ten tijde van de uitbreiding van het gemeentehuis zijn er vijf lindebomen verplant in de nabijheid van het fietsenhok in de gemeentehuistuin. Een van deze bomen wordt gebruikt als vervanging van de huidige boom in Leenderstrijp. De boom is al groot, is recentelijk verplant en heeft een geschikte boomkroon om etages in te maken. De preparatie gaat enkele jaren duren.