SP

Wetenschappelijk bureau SP: Referendumwijzer liegt

De referendumwijzer van het IPP, die ook centraal stond in de referendumshow van RTL4, bevat minimaal vijf leugens. Dit stelt Ronald van Raak, hoofd van het Wetenschappelijk Bureau van de SP. Al eerder was er kritiek op de referendumwijzer van de ChristenUnie. Naast het uiterst suggestieve karakter van de vijfentwintig vragen geeft de referendumwijzer in 20% van de vragen een onjuist advies, stelt Van Raak.

Stelling 1: 'Eén miljoen Europese burgers moeten samen het recht hebben een onderwerp op de Europese agenda te zetten.' Als u het hier mee eens bent, dan suggereert de referendumwijzer dat u voorstander bent van de grondwet. Dat is onjuist. In de Grondwet staat dat met 1 miljoen handtekeningen een advies tot agendering gegeven kan worden. Een advies, dat niet opgevolgd hoeft te worden. Als u werkelijk vindt, dat burgers met 1 miljoen handtekeningen het recht moeten hebben om een onderwerp op de agenda te zetten, zou de referendumwijzer u moeten adviseren tegen deze grondwet te stemmen.

Stelling 6: 'Elke lidstaat moet het recht hebben het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen.' Als u het hier mee eens bent, dan suggereert de referendumwijzer dat u voorstander bent van de grondwet. Dat klopt niet. De redenering die achter dit advies zit is als volgt: alleen na aanname van deze grondwet hebben lidstaten het recht om hun lidmaatschap op te zeggen. Dit is onwaar. In opzegging is voorzien in het Verdrag van Wenen inzake het verdragenrecht, Wenen, 1969. Ook nu hebben lidstaten het recht hun lidmaatschap op te zeggen. Met een nee tegen deze grondwet blijft dat gewoon zo. De referendumwijzer licht ons verkeerd voor.

Stelling 14: 'De Europese Unie dient dierenwelzijn te waarborgen.' Als u het hier mee eens bent, dan suggereert de referendumwijzer dat u voorstander bent van de grondwet. Dat is onterecht. Iets waarborgen betekent: iets garanderen, of zekerheid geven. Deze grondwet garandeert niets. Volgens deze grondwet houden 'de Unie en de lidstaten ten volle rekening met de eisen inzake het welzijn van dieren als wezens met gevoel' (Art III-121). 'Ten volle rekening houden met' is iets anders dan 'garanderen'. Dat blijkt wel, als we de rest van dit artikel lezen: 'onder eerbiediging van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen en de gebruiken van de lidstaten, met name met betrekking tot godsdienstige riten, culturele tradities en regionaal erfgoed.' Als schenden van dierenwelzijn onderdeel is van de cultuur - denk aan stierenvechten - dan mag het. Dus: als u vindt dat de EU het dierenwelzijn dient te waarborgen, dan moet u tegen deze grondwet stemmen. Maar de referendumwijzer zegt dat u dan vóór bent.

Stelling 16: 'Het stimuleren van duurzame energie door de Europese Unie is overbodig.' Als u het hier niet mee eens bent, oftewel, als u duurzame energie belangrijk vindt, dan suggereert de referendumwijzer dat u voorstander bent van de grondwet. Dat klopt alweer niet. Achter dit stemadvies schuilt de volgende redenering: alleen met deze grondwet zal de EU duurzame energie stimuleren. Dat is niet waar. De EU kent nu al het ALTENER-programma, dat sinds 1999 duurzame energie stimuleert. Als u het stimuleren van duurzame energie door de EU niet overbodig vindt, kunt u gerust nee zeggen tegen deze grondwet. Maar dat is niet wat de referendumwijzer u wil doen geloven.

Stelling 22: 'Een aantal Europese lidstaten moet een kopgroep kunnen vormen op het gebied van defensie.' Dit betekent dat, als sommige landen het er niet mee eens zijn dat ergens militair wordt ingegrepen, er alsnog een mogelijkheid is om met een beperkt aantal landen bij te dragen aan die militaire actie. Bent u het hier mee eens, zo suggereert de referendumwijzer, dan bent u voorstander van de grondwet. Weer fout. Wederom klopt de redenering niet. Ook nu is het mogelijk voor een aantal lidstaten van de EU om los van de rest van de EU militaire acties uit te voeren. Spanje, Engeland en Italië vormden een 'kopgroep' in Irak. Als u vóór deze mogelijkheid bent, kun u dus gewoon tegen deze grondwet stemmen. In tegenstelling tot wat de referendumwijzer ons doet geloven.

Vijf maal een regelrechte onwaarheid in de referendumwijzer en de voorlichting van de regering. Er zijn twee mogelijkheden: onze regering weet dat deze fouten erin zitten, of zij weet dit niet. Weet de regering het niet, dan betekent dit, dat onze regering niet voldoende op de hoogte is van de inhoud van de grondwet die zij ons probeert te verkopen. Omdat dit erg onwaarschijnlijk is, blijft er maar één mogelijkheid over. De regering weet dat de referendumwijzer niet klopt. Door de referendumwijzer in te zetten in de ja-campagne, liegt de regering willens en wetens tegen de Nederlandse kiezer.

Meer informatie: Ronald van Raak, 0652435051

30 mei 05 15:43