Partij van de Arbeid


Den Haag, 30 mei 2005


Vragen van de leden Timmermans, Verbeet, Van Heemst en Arib (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Europese Zaken over de behandeling van een groep Amsterdamse scholieren aan de Duits-Poolse grens


1. Heeft u informatie bereikt over de onheuse en onaanvaardbare behandeling van een groep Amsterdamse scholieren op weg naar en op terugreis van een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz aan de Duits-Poolse grens op dinsdag 24 mei en vrijdag 27 mei?


2. Hebben deze scholieren en hun begeleiders verklaard zowel door de Poolse als door de Duitse autoriteiten op grove, beledigende en discriminerende wijze te zijn benaderd? Zo ja, bent u bereid hierover verklaringen van deze scholieren en begeleiders te laten opnemen?


3. Wat is uw oordeel over deze verklaringen? Deelt u de mening dat deze manier van omgaan met burgers onaanvaardbaar is? Zo ja, op welke wijze gaat u de betreffende autoriteiten hierop aanspreken?


4. Bent u bereid op basis van deze verklaringen bij zowel de Duitse als de Poolse autoriteiten om opheldering te vragen over hetgeen zich op 24 en 27 mei aan die grensovergangen heeft voltrokken en om daarbij te eisen dat de grensautoriteiten ter verantwoording worden geroepen en dat er maatregelen worden genomen tegen ambtenaren die zich tegenover deze Amsterdammers hebben misdragen?


5. Is de Nederlandse ambassade te Warschau op vrijdag 27 mei ingeschakeld om de problemen op te lossen? Zo ja, wat heeft de ambassade ondernomen en waartoe hebben deze acties geleid? Kunt u de Kamer inzicht geven in de rapportage die de ambassade over deze voorvallen heeft opgesteld?


6. Was de reis door zowel de school, als de scholieren zelf, als de gemeente Amsterdam zorgvuldig voorbereid, inclusief het zorgen voor geldige reisdocumenten en eventueel benodigde visa? Zo ja, hoe kan er dan toch aan een binnengrens van de EU gedoe ontstaan?


7. Op welke wijze bent u van plan aandacht te besteden aan de Amsterdamse scholieren die, zoals te begrijpen is, zeer geschrokken zijn?