Provincie Overijssel

Subsidiepot voor monumentenzorg leeg

Eigenaren van monumenten kunnen dit jaar geen subsidie meer aanvragen voor hun bezit. Het subsidieplafond is bereikt. De regeling is dit jaar erg populair; er kwamen met name veel aanvragen binnen voor rieten daken.

In 2004 was de subsidie alleen beschikbaar voor rieten daken van boerderijen in beschermde dorps- en stadsgezichten. Dit jaar is de regeling breder. Iedereen met een rieten dak kan subsidie aanvragen voor ondergoud, mits het gebouw vijftig jaar of ouder is. Er zijn dan ook naar verhouding veel aanvragen binnengekomen voor rieten daken. Het subsidieplafond is daarom uitzonderlijk snel bereikt.

Boerderij in Giethoorn (foto: www.culturele-atlas.nl) Regeling

Het subsidieplafond (in het kader van het Uitvoeringsprogramma en Uitvoeringsbesluit Sociale Actie 2005) voor het onderdeel Monumentenzorg is in december 2004 vastgesteld op 199.910 euro. De regeling is bedoeld voor onderhoud van rieten daken van historische gebouwen ouder dan vijftig jaar, onderhoud van molens en van monumentale kerken in landelijk gebied en archeologisch vooronderzoek op locatie.

Volgend jaar

In oktober wordt meer bekend over de subsidiemogelijkheden voor 2006. Dan wordt namelijk het Uitvoeringsbesluit Sociale Actie 2006 vastgesteld. Onder de noemen 'Sociale Actie' vat de provincie het beleid op het gebied van (jeugd)zorg, kunst en cultuur, maatschappelijke ontwikkeling (vroeger welzijn) en integratie samen.

Bekijk monumenten op de cultuurhistorische atlas van Overijssel

Lees meer over Sociale Actie

Eigenaren van gementelijke monumneten kunnen ook terecht bij het Cultuurfonds Overijssel en het Restauratiefonds.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2005 Provincie Overijssel