Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 26 mei 2005
PERSBERICHT: Uitbreiding bemanningsverblijf KNRM-station Ameland-Ballumerbocht

Het KNRM-reddingstation op Ameland (Ballumerbocht) krijgt op 28 mei de beschikking over een nieuw bemanningsverblijf. Op die dag wordt het verbouwde verblijf, genaamd Bertus Bruin, geopend door mevrouw Betty Bruin. Zij is de weduwe van oud-reddingbootschipper Bertus Bruin, naar wie het verblijf is genoemd. De uitbreiding van het verblijf kon worden gerealiseerd dankzij een schenking van de Anna Dorothea Hingststichting.

Het bemanningsverblijf Bertus Bruin staat aan de Ballumerbocht, pal naast de steiger van de reddingboot Anna Margaretha. Het gebouw zal dienst gaan doen als vergader- en ontmoetingsruimte voor de reddingbootbemanning en als werkruimte voor beroepsschipper Theo Nobel. Het stationsgebouw beschikt tevens over een droog- en opslagruimte voor de overlevingspakken, een werkplaatsje voor klein onderhoud en een opvangruimte voor geredden en patiënten. Het nieuwe verblijf is een uitbreiding van het bestaande bemanningsverblijf, dat in 1989 werd gebouwd.

De komst van de grotere reddingboot Anna Margaretha in 2004 maakte dat de brandstofvoorziening aan de wal diende te worden aangepast. Daarnaast was het bemanningsverblijf, de werkplaats en de kantoorruimte van de beroepsschipper in dezelfde ruimte gesitueerd. De drie functies zijn in het nieuwe verblijf gescheiden, hetgeen volgens ARBO-voorschriften ook verplicht is.

Dankzij zelfwerkzaamheid van de vrijwillige bemanning kon op de bouwkosten worden bespaard. De inrichting van het nieuwe verblijf is geschonken door IKEA Groningen.

Achtergrondinformatie reddingstation Ameland
In 2004 heeft het reddingstation Ameland-Ballumerbocht 24 reddingacties uitgevoerd (stations Nes 12 acties), waarbij 168 mensen konden worden geholpen en/of uit gevaar worden bevrijd. Daarnaast vervoerde de reddingboot 93 patiënten naar de vaste wal, die er zodanig slecht aan toe waren dat zij de veerboot niet konden afwachten.

Achtergrondinformatie KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij draagt zorg voor de organisatie van het reddingwerk op de Noordzee, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren, de Waddenzee en het IJsselmeer. Vanuit de hoofdvestiging in IJmuiden worden de 39 reddingstations, waaronder Ameland-Ballumerbocht, ondersteund.
De KNRM bestaat volledig van vrijwillige bijdragen, jaarlijkse donaties, schenkingen, erfenissen en legaten. Per jaar is 11 miljoen Euro nodig om de gehele organisatie, de 800 vrijwilligers, de 10 beroepsredders en de 60 reddingboten direct inzetbaar te houden. Vaste donateurs worden door de KNRM Redder aan de wal genoemd. Redders aan de wal ontvangen vier maal per jaar het blad De Reddingboot. De reddingstations van de KNRM zijn dag en nacht, het gehele jaar door en onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar.

EINDE PERSBERICHT