NEN


Pakket stoffen bodemonderzoek is gewijzigd

Delft - Recent uitgevoerd onderzoek heeft nieuwe informatie opgeleverd over de gehalten van stoffen in bodem en grond in Nederland. Dit heeft geleid tot voorstellen tot herziening van de stoffenpakketten in de normen voor het verkennend (water)bodemonderzoek (de normen NEN 5740 en NVN 5720). NEN heeft deze voorstellen verwerkt in ontwerp-wijzigingsbladen. Belanghebbenden kunnen tot 1 augustus 2005 commentaar op de nieuwe ontwerpen voor NEN 5740 en NVN 5720 indienen.

In 1991 is het verkennend bodemonderzoek vastgesteld in NVN 5740 en in 1999 in NEN 5740. Sindsdien wordt bij bodem- en grondonderzoek vaak gebruik gemaakt van het 'basispakket'. Dit 'basispakket' (arseen, cadmium, chroom, koper, kwik, lood, nikkel, zink, som-PAK, minerale olie en EOX) is oorspronkelijk samengesteld vanuit de gedachte dat hiermee de meest voorkomende verontreinigingen worden afgedekt. Indien er geen verhoogde gehalten worden aangetroffen, dan volgt daaruit de conclusie dat er waarschijnlijk geen sprake is van bodemverontreiniging.

Een echte onderbouwing kent dit 'basispakket' niet. Door ontwikkelingen in de laatste jaren, met name in het kader van het Bouwstoffenbesluit, is de conclusie dat er sprake zou zijn van 'schone grond' in een ander daglicht komen te staan. Een aantal stoffen buiten het 'basispakket' blijkt veelvuldig de streefwaarde of de samenstellingswaarde uit bijlage 1 van het Bouwstoffenbesluit (SW1) te overschrijden. Vanuit die optiek is een aanpassing van het stoffenpakket daarom noodzakelijk.
Onderzoek door TNO-NITG heeft hiervoor nieuwe inzichten opgeleverd. Deze hebben geleid tot wijzigingsvoorstellen voor de stoffenpakketten in het verkennend onderzoek van bodem en waterbodem (NEN 5740 en NVN 5720). Daarnaast zijn een beperkt aantal hieraan gerelateerde wijzigingsvoorstellen voor de beide normen opgenomen. Met de voorgestelde wijzigingen worden beide normen qua stoffenpakket geactualiseerd voor de praktijk van het (water)bodemonderzoek.

Voor inhoudelijke informatie over deze Ontwerp-wijzigingsbladen of over het normalisatieproces:
ir. Leon de Poorter, secretaris van de normcommissie Bodemkwaliteit, telefoon (015) 2 690 374,
fax (015) 2 690 724, e-mail: leon.depoorter@nen.nl.