NEN


Normontwerp NEN 3610 ter kritiek gepubliceerd

Delft - NEN heeft het nieuwe Basismodel Geo-informatie gepubliceerd als normontwerp NEN 3610. Het doel van dit normontwerp is het vereenvoudigen van de uitwisseling van geo-informatie tussen partijen door het hebben van een gemeenschappelijke notie van de werkelijkheid. Het Basismodel Geo-informatie richt zich daarbij op het betekenisvol en sectoroverstijgend uitwisselen, met interoperabiliteit als sleutelwoord. Bij de ontwikkeling van het model de producenten en gebruikers van geo-informatie actief betrokken geweest.

Deze titel is nieuw, maar het normontwerp bouwt voort op de oude NEN 3610 Terreinmodel Vastgoed -Termen, definities en algemene regels voor de classificatie en codering van de aan het aardoppervlak gerelateerde ruimtelijke objecten uit 1995, inclusief de wijzigingsbladen. Het normontwerp is opgesteld conform de internationale norm ISO 19109 Rules for Application Schema.

Wat is er dan veranderd?
Voor de gebruiker zijn bijvoorbeeld de volgende punten van belang:
* UML wordt gebruikt voor de beschrijving van het model
* Er is een relatie, verwijzing naar de authentieke registraties (Gebouwen, Adressen).

* Meervoudige geometrie wordt ondersteund.
* Uitwisselformaat is GML (OGC-standaard). Er is een XML/GML-schema beschikbaar voor import en export naar dit formaat. Het schema toetst tevens of de gegevens modelconform zijn.
* Sectormodellen krijgen een eigen XML/GML-schema.

Commentaar
Maar Ontw. NEN 3610 bevat nog veel meer aanpassingen. Een belangrijke stap in het opstellen van een norm is de openbare kritiekperiode.Hierin wordt de mening van de markt gevraagd. Daarom wordt u uitgenodigd uw commentaar voor 1 juli 2005 aan NEN te sturen.

Informatie
Meer inhoudelijke informatie kunt u verkrijgen bij ir. Jappe van der Zwan, normalisatie adviseur via jappe.vanderzwan@nen.nl of (015) 2 690 157. Ontw. 3610 is via internet te bestellen (zie hieronder) of via NEN-klantenservice, tel. 015-2690391.