Pax Christi Nederland

Internationale conferentie "Veiligheid als de staat faalt"

Antwoorden van gemeenschappen op gewapend geweld

Utrecht, 23 mei 2005

Op maandag en dinsdag 30 en 31 mei 2005 organiseert Pax Christi in de Grote Kerk in Den Haag een internationale conferentie over "Security When the State Fails. Community responses to armed violence". Op maandag 30 mei bestaat er mogelijkheid voor de pers om aanwezig te zijn op de conferentie. Aan de conferentie nemen behalve academische experts, onderzoekers en beleidsmakers, ook uitvoerders deel: lokale mensen die op gemeenschapsniveau werken aan vrede en veiligheid. Deelnemers komen uit (voormalige) conflictgebieden zoals Sri Lanka, Cambodja, Soedan, Atjeh, Papua Nieuw Guinea, Oeganda en Noord Kenia. Het uitgangspunt van de conferentie is het feit dat staten soms in delen van hun gebied geen veiligheid kunnen bieden. Voor de bescherming van hun leven en eigendommen zijn burgers zelf verantwoordelijk. Hoe zorgen die burgers zelf voor veiligheid tegen gewapend geweld? Wat voor strategieën hebben ze? Wat voor rol spelen kleine en lichte wapens daarin? Aan de hand van veertien nieuwe case studies uit de (voormalige) conflictgebieden laat de conferentie zien hoe sommige gemeenschappen een oplossing gevonden hebben voor het gebrek aan bescherming, en hoe ze reageren op milities en gewapend geweld.

Voor deelnemers en pers is een conferentie reader beschikbaar met daarin onder andere de 14 case studies. Pax Christi kan u tevens vooraf of tijdens de conferentie in contact brengen met deelnemers voor een interview, artikel of uitzending. Om er enkelen te noemen: Romano Longole, Oeganda, die ervaring heeft met vredesonderhandelingen op lokaal niveau tussen militairen en bevolking, maar ook bemiddelt bij conflicten over het stelen van dieren; Kris Hakena, Papoea Nieuw Guinea, afkomstig uit een dorp, zoon van een dorpshoofd en ervaring met lokale vredesinitiatieven en Luis Romero, El Salvador, zelf lid geweest van een 'gang' en nu bezig met alternatieven voor geweld van jeugd- en drugsbendes.

Van alle sprekers is er (in het Engels) een profiel beschikbaar wie ze zijn en wat ze doen. Voor meer informatie over de conferentie kunt u contact opnemen met Pax Christi: Micha Hollestelle 030 - 2 33 33 46 (adviseur vrede & conflict). Voor afspraken met deelnemers kunt u bellen met Jan Heerkens 030 - 2 33 33 46 (persvoorlichter).

Voor de aanmelding op maandag 30 mei in de Grote Kerk kunt u terecht bij

* Noortje Henrichs via telefoonnummer 030- 2 33 33 46;
* of per mail PenBstage@paxchristi.nl.


* Voor meer informatie kunt kijken op www.failingstates.org.