Ingezonden persbericht

Leren debatteren met je partner

Ludieke bijeenkomst in De Rode Hoed

AMSTERDAM, 20050506 -- Op maandag 30 mei 2005 wordt in De Rode Hoed het programma Debatteren met je partner gehouden. De doelstelling van dit programma is om het praktische nut van het debat in de directe omgeving aan de orde te stellen. Organisatie: De Rode Hoed en het Nederlands Debat Instituut (NDI). Gespreksleiding: Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, met medewerking van psychologe en relatietherapeute Annette Heffels. Aanvang: 20.00 uur in de Grote Zaal.


Programma
Onder leiding van het Nederlands Debat Instituut gaan partners met elkaar en anderen in debat over herkenbare discussiepunten rond de thema's taakverdeling, geld, seks en 'praten'. Uit deze thema's komen stellingen voort als 'financiële afhankelijkheid maakt een gelijkwaardige relatie onmogelijk' en 'in een goede relatie is totale openheid cruciaal'. Annette Heffels, auteur van Praten met je partner, geeft vanuit psychologische hoek aanwijzingen en bruikbare adviezen ter verbetering van deze discussies. Daarbij wordt ook gekeken naar verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke debaters. Een debatdeskundige van het NDI gaat uitgebreid in op de debattechnische kant van de discussies en geeft aan waar de valkuilen zitten, hoe deze vermeden kunnen worden en hoe het debat verbeterd kan worden. Het wordt, kortom, een gevarieerde en leerzame avond voor iedereen die het debat met zijn partner wil verbeteren.

Debatteren
Werd het debat vroeger voornamelijk gezien als middel ter bevordering van democratie, zuivere besluitvorming en het vormen van een kritische geest, inmiddels is het debat uitgegroeid tot veel meer dan dat. De Rode Hoed en het Nederlands Debat Instituut hebben beide als doelstelling om het debat in de meest brede zin van het woord te bevorderen. De Rode Hoed organiseert al sinds 15 jaar debatten over actuele maatschappelijke onderwerpen. Het Nederlands Debat Instituut verzorgt debatopleidingen, eloquente sprekers en velerlei debatconcepten, van serieus tot ludiek. Voor het eerst gebeurt dat laatste nu in De Rode Hoed. De Rode Hoed en het Nederlands Debat Instituut trachten met deze avond de debatcultuur thuis te bevorderen. Debatkwaliteiten ontwikkel je immers van huis uit!




Ingezonden persbericht