Ingezonden persbericht


Aan het College van B & W
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam 30 mei 2005

Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording over het optreden van burgemeester Mr. Ivo Opstelten tijdens het Dunya festival.

Geacht College.

Recent zag ik in een dagblad een advertentie van onze burgemeester Mr. Ivo Opstelten met een stemadvies over de Europese grondwet.Mijn raadscollega, die net als ik zeer verbaasd was over deze advertentie, stelde schriftelijke vragen over deze advertentie. Ik dacht dat kan toch nooit de burgemeester van alle Rotterdammers zijn? Op het Dunya festival was mijn verbazing nog groter toen ik tijdens mijn rondgang over het terrein langs het grote podium kwam. Hierop stonden onze burgermeester, minister Agnes van Ardenne, een Rotterdamse portefeuillehouder en een gemeenteraadslid die Dunya m.i.misbruikten voor partij politieke doeleinden. De minister en onze burgervader lieten de mensen weten dat ze VOOR de Europese grondwet gingen stemmen en beïnvloedde op die manier bewust de duizenden aanwezige festivalgangers. Dit werd door een grote groep aanwezigen niet op prijs gesteld en deze maakten dit duidelijk met een afkeurend en luid boegeroep. Een aantal mensen hielden posters op met "NEE TEGEN DE EUROPESE GRONDWET".

Ook werd later, aan de achterzijde van het podium, een Nee stemmer door een van de beveiligers tegen gehouden die met de burgemeester en minister in debat wilde over deze actie. De man werd, voor zover ik weet, enkele uren vast gehouden.

Niet eerder heb ik mij als burger en gemeenteraadslid geschaamd voor een optreden van de burgemeester in mijn stad. Zowel op het festivalterrein als daar buiten ben ik op het gedrag van de burgemeester aangesproken, men vond het schandalig.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen op dit festival heb ik de volgende vragen


1. Bent u met mij van mening dat Dunya geen politieke kleur mag hebben? zo neen waarom niet?
2. Wat was de reden van zowel u als de minister om daar het woord te voeren?
3. Bent u met mij van mening dat u als burgemeester boven alle politieke partijen dient te staan? En dat het ongewenst is om op een dergelijk festival uw invloed aan te wenden voor politiek gewin?
4. Bent u met mij van mening dat u met uw optreden op het Dunya podium minimaal de suggestie heeft gewekt dit niet te doen?
5. Waarom hebt u, i.s.m.het CDA, de mensen (bewust) willen beïnvloeden om VOOR de Europese grondwet te stemmen?
6. Waarom voerde u wel het woord maar opende u het festival niet officieel?
7. Wat was de toegevoegde waarde op het podium van de portefeuillehouder en het gemeenteraadslid? Beiden, net als de minister, van het CDA.
8. Wilt u zich beraden om bij de volgende editie politieke partijen uit te sluiten van deelname aan de dit culturele festijn? zo neen waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Sjef Siemons Raadslid voor Leefbaar Rotterdam

Naar aanleiding van deze gebeurtenis heb ik de volgende vragen op bijlage heden ingediend. voor meer informatie kunt u mij bereiken op: 0611304606 Sjef Siemons gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam

---- --