CDA

02-06-05
Sandra Roelofs: De realiteit achter een sprookje Het leven van Sandra Elisabeth Roelofs lijkt op een sprookje: het ambitieuze meisje uit Terneuzen werd de belangrijkste vrouw van Georgië. In haar openhartige memoires kunnen we echter lezen dat ze al van jongs af aan met toewijding aan haar toekomst heeft gebouwd en haar idealen nastreeft.

In de Glazenzaal in Den Haag gaf Roelofs de ruim 250 aanwezigen een beeldende impressie van hoe zij het historische begin van de Georgische Rozenrevolutie heeft beleefd tijdens een bezoek aan haar familie in Nederland met haar zoontje Eduard in november 2003. Het was een moment dat voor het oog van de hele wereld werd vastgelegd en de omwenteling in de Georgische politiek markeerde. Georgië nam een belangrijke stap op weg naar een democratisch bestel, met Mikhail Saakasjvili als president. Maar het was ook een beslissend moment in Roelofs persoonlijke leven: zij zou nu presidentsvrouw van Georgië worden.

Sandra Roelofs las de aanwezigen voor uit haar recent uitgekomen boek De first lady van Georgië. Met veel anekdotes vertelt Roelofs hoe ze voor het eerst voet zet in Georgië, hoe zij tijdens een cursus mensenrechten in Straatsburg haar toekomstige echtgenoot ontmoet en hun leven geleidelijk aan steeds duidelijker in het kader van dat ene politieke ideaal komt te staan. Maar ook schrijft Roelofs roerend over haar jeugd in Zeeuws-Vlaanderen, het harde leven in het arme Georgië en over haar ervaringen met het moederschap. Dat het leven van een first lady in Georgië bepaald anders is dan het leven van andere first ladies, komt niet alleen door de situatie in het land zelf, maar ook door Roelofs die zich intensief inzet voor allerlei sociale projecten in haar land. Ze heeft al ver voordat haar man President van Georgië een humanitaire stichting opgezet, genaamd Soco. Niets blijkt Roelofs teveel, met oude busjes rijdt ze het land door om kinderen van tweedehands boeken te voorzien. Echt nieuw mogen de spullen er ook niet uitzien want zo vertelde Roelofs dat een paar nieuwe stoelen voor een ziekenhuis na verloop van tijd in de directiekamer stonden.

Op maandagavond 30 mei organiseerde de Eduardo Frei Stichting, de stichting voor internationale solidariteit van het CDA, een bijeenkomst waar de Georgische first lady (van Nederlandse afkomst) Sandra Roelofs sprak. Na afloop konden de aanwezigen het recent uitgekomen boek De first lady van Georgië kopen en het laten signeren door Sandra Roelofs.

Fotogalerij

Na afloop signeert Sandra Roelofs een paar honderd boeken.

Het verhaal van Sandra Roelofs werd met volle aandacht gevolgd.

EFS voorzitter Jan van Laarhoven en Sandra Roelofs.

Sandra Roelofs (links), EFS secretaris Wietze Smid (midden) en CDA vice-voorzitter Lianne Dekker (rechts).

De Glazenzaal was goed gevuld.