Digitale Gemeente Houten

Deel oeverzwaluwnesten vernield

maandag 30 mei 2005 - Door: Frank Magdelyns

Een deel van de oeverzwaluwnesten op het bouwterrein van De Rede, is vernield door bouw- verkeer en crossende terrein- auto's. Ad van Heuven, fractie- voorzitter van GroenLinks en voorzitter van de Milieuwerkgroep Houten, overweegt om in een interpellatiedebat de verantwoordelijke wethouder om opheldering te vragen, als concrete gemeentelijke maatregelen uitblijven.

Van Heuven constateerde maandagmiddag dat een gedeelte van de zandbedding was afgegraven tot op één meter van het eerste nest en gedeeltelijk was ingestort. Bovendien was aan de sporen in het zand te zien dat zwaar bouwverkeer op enkele meters afstand langs de oeverzwaluwnesten was gereden. Ook was hij ooggetuige van een auto die over het zandtalud reed, waardoor de nesten verder beschadigd raakte. Omdat het ontbrak aan afzettingen wist de bestuurder waarschijnlijk niet, dat onder het zand een wettelijk beschermde vogelsoort zat.

De nesten van de oeverzwaluwen zijn vorige week ontstaan in het zandtalud van De Rede in aanleg. De oeverzwaluw staat op de lijst van bedreigde vogelsoorten in Nederland. Nesten van oeverzwaluwen zijn volledig beschermd volgens de wet. Zelfs een poging tot verstoring van broedende vogels of beschadiging van nesten is strafbaar.

Ondanks deze status heeft de gemeente Houten nauwelijks maatregelen genomen. Wel werden de werkzaamheden stilgelegd ter hoogte van de oeverzwaluwen, maar afzettingen van het terrein zoals enkele jaren terug door ProRail wel werden gedaan, bleven dit keer achterwege.

Van Heuven heeft maandagmiddag een mail aan burgemeester Lamers en wethouder van Oostrum gestuurd en gezegd dat als er geen adequate maatregelen worden genomen, er in de gemeenteraadsvergadering om opheldering wordt gevraagd.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).